Johannis kihirdette a dohányzás korlátozását szigorító törvényt

Két nappal az alkotmánybíróság döntése után kihirdette az államfő a dohányzás korlátozását szigorító törvényt.

Klaus Johannis már korábban is jelezte, nem fog késlekedni ezzel a lépéssel, hiszen üdvözli a két éve halogatott jogszabály elfogadását. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben történő közzétételét követő 45 napon belül életbe lép.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, szerdán az alkotmánybíróság elutasította annak a 33 szenátornak az óvását, akik szerint ütközik az alaptörvénnyel a dohányzást a zárt nyilvános helyekről is kitiltó törvény. A parlament decemberben fogadta el a jogszabályt.

A hamarosan életbe lépő törvény szerint a dohányzásra kijelölt helyek felszámolásával teljesen száműzik a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás az elektromos cigarettákra is kiterjed. A törvény értelmében a játszótereken is tilos a dohányzás. Az új jogszabály előírásainak be nem tartását 5 000-től 15 000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik, amennyiben intézményekről, és 100-500 lejre, amennyiben magánszemélyekről van szó.

Az alkotmánybíróság elnöke, Augustin Zegrean a testület döntését megelőzően szerdán úgy nyilatkozott, hogy a törvény életbe lépését követően lemond a dohányzásról.

Kapcsolódók

Kimaradt?