Németországba küldik Marosvásárhelyről a kóbor kutyákat

Idén már több tucatot, tavaly pedig 238 kóbor kutyát szállítottak Németországba Marosvásárhelyről egy német állatvédő szervezet és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal között még 2010-ben küldött együttműködési szerződés alapján.

A németországi örökbeadás mellett az ország különböző vidékeiről érkező kutyabarátok 102 állatot vittek haza – számolt be a városháza sajtószolgálata arról, hogy Marosvásárhelyen milyen módon sikerült megoldani ezt a kérdést úgy, hogy a lakosságot se veszélyeztessék az utcán kóborló ebek, de a kutyákat se érje bántódás.

Jelenleg a városi kutyamenhelyen 133, az utcáról befogott kutya tartózkodik, amelyeket ellátnak, gondoznak, beoltják, szükség esetén pedig kezelik és egészségügyi megfigyelés alatt tartják.  Akinek szüksége van egy kutyára és nem ragaszkodik egy adott fajtiszta állathoz, ellátogathat a Prut utcába és kiválaszthatja azt, amelyik a legrokonszenvesebb számára. Nem ritka Marosvásárhelyen, hogy kutyabarátok a menhelyről vitték haza az ebeket. Tavaly a város utcáiról közel 500 kóbor kutyát gyűjtöttek össze, ezek nem volt ellátva nyakörvvel vagy azonosítóval. A befogott állatok közül négynek jelentkezett a gazdája.

A héten már 33 gazdátlan kutyát szállítottak a menhelyről Németországba, ahol a legtöbbre már előre jelezték az igényüket és egy héten belül új lakhelyükre kerülnek új gazdájukhoz. Januárban 40 kutyát gyűjtöttek össze a városháza alkalmazottai, a legtöbbet a város széléről. Sok kutyatartó ugyanis úgy válik meg addigi kedvencétől, hogy gépkocsival a város valamelyik lakónegyedébe szállítja, ahol aztán elengedi és otthagyja, az állat pedig az utcán találva magát egyedül, nem tud visszatérni korábbi lakhelyére. Ezért egy felkérést is intézett a polgármesteri hivatal a lakossághoz, hogy amennyiben hasonló esetnek lennének a szemtanúi, jelezzék azt a 112-es hívószámon és kérjék a helyi rendőrséget, illetve, amennyiben lehetőségük van, fényképezzék le az illető gépkocsit, annak a rendszámát.  Az állat elhagyásáért kiszabható bírság 100 és 500 lej közötti.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?