Négy Mancs: illegálisan irtják a hatóságok a kóbor kutyákat

Komoly botrányt okozott, hogy a Bukaresti Állatvédelmi Hatóság a bírósági tiltás ellenére folytatja a kóbor kutyák gyűjtését, kínzását és gyilkolását. Răzvan Băncescu, a szervezet vezetője pedig ököllel támadt az utcán független állatvédőkre, köztük egy fiatal nőre is. A támadásról készült felvétel nagy port kavart a román médiában.

A sintérszervezet vezetője bizonyos „jogi kiskapukra” hivatkozva folytathatja a kóbor kutyák irtását. A Négy Mancs nemzetközi állatjóléti szervezet feljelentést tett Răzvan Băncescu és Bogdan Treeroiu ellen, amiért az általuk vezetett szervezet annak ellenére írtja a kutyákat, hogy a fellebbviteli bíróság felfüggesztette az ezt lehetővé tevő törvényt. A feljelentés hatalommal való visszaélésre, hűtlen kezelésre és állatok törvénytelen elpusztítására vonatkozik.

„Nincsenek jogi kiskapuk. A kóbor kutyák legyilkolása törvénytelen. Băncescu brutálisan írtja őket, a védelmükre kelő embereket, köztük egy nőt is olyan erővel ütött meg, hogy orvosi kezelésre szorultak. Ez az ember egyaránt veszélyes az emberekre és az állatokra” - mondta Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója. „Viselkedése nagyon rossz fényt vet a hatóságokra. A szervezet közpénzből végzi munkáját, és botrány, hogy a Bukaresti Önkormányzat és a rendőrség hagyja szabadon garázdálkodni. Nem tűrhetjük tovább, jogi lépéseket tettünk.”

A Négy Mancs arra hívja fel a többi román önkormányzatot, hogy tartsák tiszteletben a bíróság döntését, ami alapvető fontosságú ahhoz, hogy Románia jogállam legyen. Mind a hatóságokat, mind a civileket arra kéri a Négy Mancs, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekedetektől, hogy tartsák magukat a társadalmi együttélés kulturált normáihoz.

A fellebbviteli bíróság június 20-i döntése szerint a kóbor kutyák irtását lehetővé tevő törvény fel van függesztve, így jelenleg annak végrehajtása, vagy bármely kóbor kutyákkal kapcsolatos állami cselekvési program sem lehetséges. Most újra a 205/2004-es állatvédelmi törvény van érvényben, mely szerint „állatok szándékos, jogosultság nélküli megölése szabálysértést jelent.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?