Nem mindenhol bánnak kutyául a gazdátlan ebekkel

Nagy port kavart a riseproiect.ro internetes oldalon július végén közölt cikk, mely szerint a hazai kutyamenhelyeken szörnyűséges mészárlások történnek: többek között egészségügyi és kozmetikai kísérletekre használnak fel kutyákat. A maszol.ro Székelyföldön ennek a bánásmódnak nyomát nem találta.

A riseproiect.ro szerint a hivatalos adatok azt mutatják: a tavaly természetes halállal pusztult el Ploiești-en 2 445 kutya, míg 297-et altattak el. Galacon az 502 befogott kóbor kutyából 184 egyed pusztult el egy év alatt, Tulceán pedig az 1 059 befogott ebből 1 057-et altattak el.

A Vier Pfoten állatvédő egyesület a Romániában működő, megközelítőleg nyolcvan menhelyből 43-at vizsgált meg, több helyen állat-tetemeket, éhező és sebesült kutyákat találtak. A meglátogatott menhelyek közül 14-nek a gondnoksága ismerte el, hogy 14 nap után kivégzik a kutyákat, ahogy azt a 2013-ban elfogadott törvény is előírja, 26 egyedről pedig úgy nyilatkoztak, nem folyamodnak az eutanázia módszeréhez, írja a riseproiect.ro.

Állatbarátok a székelyföldi megyék

Baróti Lajos gyergyói állatorvos, a Szarvamarhatenyésztők Egyesületének az elnöke és a Gyergyószentmiklós Város és STARROMANIA projekt területi koordinátora azt mondta, jól ismeri a Hargita megyei és a környékbeli megyék helyzetét, és ilyen bánásmódról egyáltalán nincs tudomása. Gyergyószentmiklóson egyébként nagyon jól vannak járva a gazdátlan ebek, egy svájci partner jóvoltából a befogott kutyák egészségügyi ellátást kapnak, élelmezést és gondozást örökbefogadásig.

Az eddigiekben ugyan kevés állat talált gazdára a menhelyről, ezek javarészt a gyergyószentmiklósi gazdikhoz kerültek. Az elkövetkezőkben tervben van a nemzetközi örökbefogadás elindítása, ehhez azonban a nemzetközileg elvárt szintre kell emelni a gazdátlan kutyák kezelésének módját.

„Svájci szájkosár” gyergyói kóborkutyáknak

Hosszú évek óta probléma Gyergyószentmiklóson is a gazdátlan ebek elterjedése a városban, azonban mára szerencsés fordulatot vett a helyzet. „A város számára előnyt jelent, hogy a StarRomania szervezetben (Svájci Állatorvosok Romániáért) olyan partnerre találtunk, aki lehetősége szerint minden követ megmozgat, hogy megoldás szülessen a helyi gazdátlan eb problémára. Olyan megoldás, amely humánus, egyben reális lehet mind a helyi közösség, mind pedig az ebek szempontjából”, részletezte a folyamatot Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Az önkormányzat idén épített egy újabb létesítményt, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy az állatvédő egyesületek által működtetett menhelyek nem jelentenek megoldást, a gazdátlan ebek egyre nagyobb számban jelennek meg a város utcáin. Emellé társult a svájci állatorvosok által létrehozott szervezet és mára nagy előrelépések születtek az ügyben.

Gyergyószentmiklóson 2009-ben indult az első kezdeményezés városi menhely létesítésére, akkor az önkormányzat megépítette a város határában lévő gazdátlan eb-otthont. Később a helyi Állatvédő Egyesület jelezte, hogy működtetné ezt a létesítményt - ezek voltak az első lépések. A későbbiekben az állatmenhely több részre tagolódott, több egyesület vette kezébe a gazdátlan ebek sorsát. Mindeközben a város utcáin tovább szaporodtak az otthontalan állatok.

Hatlejes gyergyói kutyák

Jelenleg a gyergyószentmiklósi önkormányzat menhelye 35 kutya befogadására képes, ám mellette kiépülhetett egy városi állatorvosi rendelő is, mely tovább bővíthető és itt a szükséges beavatkozások is elvégezhetőek. A begyűjtő kert a Vitalissima Kft, vagyis az önkormányzati tulajdonban lévő közterületet fenntartó vállalat kezelésében van, fenntartásához az önkormányzat a helyi költségvetésből különít el összegeket, emellett hatalmas segítséget jelent a svájci partnerrel való együttműködésből beérkező támogatás. Amint arról már hírt adtunk, idén a helyi testület közösségi teherviselés mellett döntött - egy egyszeri adónemet megszavazva, amelynek értéke havi 50 bani, avagy összességében 6 lej, hogy a sok éve elharapódzó, gazdátlan állat-kérdésére hathatós megoldás születhessen a városban.

A gazdátlan állatokat erre a célra alkalmazott munkatársak végzik, akik a város területéről fogják be a gazdátlan ebeket.  A lakosság be is jelentheti, hogy ha agresszív, öreg, beteg állatot lát, hogy pontosan hol lenne szükség mielőbbi beavatkozásra. Az állatok benntartásának az országos előírások szerint kell történnie, ami az elmúlt hónapokban kötelező két hetet jelentett, ám a központi törvényhozó a napokban felfüggesztette a jogszabály érvényességét. Ugyancsak gazdátlan állatok kezelésére szolgál a korábban a mellékgazdaság, ma a Vitalissima által működtetett Hajtókert is. Ide a mezőn, útszélen elhagyott lovakat, teheneket terelik be a helyi rendőrség segítségével. Itt ellátást - élelmet, vizet kapnak, míg gazdájuk meg nem jelenik, hogy kiváltsa állatait.

A lakosságot is segíti a svájci partner

A városi kutyatartóknak is segítségére van az önkormányzat kutyabarát programja, a gazdáknál lévő állatok számára is pozitív a fordulat, hiszen azonosítóval látják el őket helyi szakemberek, a chipezést követően pedig a nem kívánt vemhesség is megelőzhetővé válik, az állatorvosok által mintegy húsz perc alatt elvégzett ivartalanítási beavatkozással.

Az ivartalanítás bejelentkezés alapján történik. Ehhez a 0266-364 791-es telefonszámot kell  hívni, ahol időpontot adnak az illető gazdának. A svájci partner, dr. Josef Zihlmann, aki maga is állatorvos, úgy véli, amennyiben a helyi állatorvosok, Gáll József, Székely Lehel és Baróti Lajos által ellátott szolgálat nem elégíti ki a szükségletet, másik 10 állatorvos áll az igénylők rendelkezésére, hogy kutyáikat ivartalanítsa.

„Bízunk benne, hogy ember és állat kapcsolatában ez a fordulat, a Starromania és a város együttműködése egészséges és hathatós megoldást eredményez”, fogalmazott a sajtóreferens.

Kapcsolódók

Kimaradt?