Bírósági döntés: le kell állítani a kóbor kutyák elaltatását

A bukaresti táblabíróság helyt adott a Négy Mancs kérelmének, és felfüggesztette a kóbor kutyák „lemészárlását” lehetővé tevő törvény végrehajtását – adta hírül a nemzetközi állatvédő szervezet.

A bírósági döntés értelmében felfüggesztik az eutanáziát szabályozó kormányhatározatot, vagyis a kóbor kutyák befogásának jelenlegi módját és elaltatásukat le kell állítani – olvasható a közleményükben.

„A független bíróság döntése nagyon jól mutatja, hogy a kóbor kutyák problémáját nem lehet a jelenlegi gyilkos törvénnyel megoldani” - mondta Gabriel Păun. A Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója a döntést bíztató jelnek tekinti annak a célnak az eléréséhez, hogy a túlszaporodott kóbor kutyák okozta problémákat ne erőszakkal, hanem racionálisan és humánusan oldják meg.

A kóbor kutyák kiirtását lehetővé tevő romániai törvény 2013 októberében lépett életbe. A végrehajtás karácsony után nem sokkal el is kezdődött, és azóta több ezer állatot öltek meg a lehetőséggel élő önkormányzatok. Mivel a törvény ellentmondásban van több, magasabb rendű törvénnyel, azt a Négy Mancs bíróságon támadta meg.

“Például a jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzatok a kóbor kutyákkal kapcsolatos munkát bármely magánkézben lévő céghez kiszervezhetik, ami tengernyi konfliktust és a közpénzek pazarlását idézi elő. A menhelyek nyilvánosság általi látogatása, és ennek eredményeként az örökbefogadás lehetősége is erősen le volt korlátozva” – magyarázta Păun.

A Négy Mancs először a kormányt kérte a törvény visszavonására, amit az sajnos nem tett meg. Ezt követően fordultak az állatvédők a fellebbviteli bírósághoz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?