Hatósági mészárlás volt a Négy Mancs bukaresti kutyaklinikáján

Az önkormányzati sintérek illegálisan behatoltak a Négy Mancs állatorvosi klinikájába és bántalmazták a kutyákat Bukarestben, múlt pénteken. A szervezet sajtóközleményéből kiderül, a fővárosi önkormányzati sintérszervezet, az ASPA emberei a bejáratot feltörve illegálisan behatoltak a Négy Mancs klinikájára, elszállítottak 18 ott lábadozó kutyát és megrongálták a kifutóikat. A Négy Mancs élesen elítéli az önkormányzat által elrendelt és az ASPA által végrehajtott kegyetlen és illegális akciót.

A kutyákat egészen brutális módon fogták be (mint ahogy az a videón látszik) és szállították át a Bukarest melletti bragadirui menhelyre. A támadás nem csak a lábadozó kifutókat rongálta meg, de a Négy Mancs klinikájának is komoly károkat okozott. Nagyjából 75 kutyát cibáltak ki, és a szemtanúk szerint legalább négy halt bele a támadók brutalitásába. Az önkormányzati menhely elutasítja a kutyák visszaadását, amivel számos ponton sértik a kóbor kutyákra vonatkozó új törvényt. “AZ ASPA halálos támadásának semmi értelme nem volt “ - mondta Gabriel Păun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója. “Ezeket a kutyákat a munkatársaink többnyire szörnyű körülmények közül mentették meg, és állatorvosaink hozták vissza az életbe. Örökbefogadás előtt álltak. A sintérek többet megöltek, többet súlyosan megsebesítettek. Megteszünk mindent az életben maradt, elrabolt állatok visszaszerzéséért, és azért, hogy felépülésük után új, szerető otthont találjunk.”

A Négy Mancsnak szerződéses megállapodása van a bukaresti 6. kerület helyi önkormányzatával kóbor kutyák ivartalanításáról és arról, hogy erre a célra használhassa az önkormányzat tulajdonán álló állatklinikát . Múlt péntek óta az önkormányzati sintércég ASPA megtiltotta a Négy Mancs munkatársainak, hogy belépjenek a területre. Az ivartalanítási programra kötött megállapodás még 2014 áprilisáig érvényben van, és a Négy Mancs mindeddig nem kapott a kiürítésre kötelező végzést. Az önkormányzat eljárása azért sem érthető, mert a Négy Mancs ezt a programját az önkormányzat kérésére, jelentős idő ráfordítással, saját támogatóinak pénzéből végezte. A szervezet csak az adott területen mintegy 3000 kóbor kutyát ivartalanított. “A zárak feltörésével és a kifutók megrongálásával az önkormányzati sintérek illegálisan jártak el” - hangsúlyozza Păun. “Feljelentést tettünk a rendőrségen állatkínzásért, az állatok megöléséért, lopásért, magántulajdon megsértéséért és rongálásért.”

Mindez azonban a helyi rendőrség jelenlétében történt. A rendőrség viszont a törvénysértések megakadályozása helyett a Négy Mancs munkatársait akadályozta abban, hogy a kifutókhoz menjenek.

A kóbor kutyák lemészárlását lehetővé tevő törvény 2013 októberében lépett életbe, miután egy tragikus balesetben egy kisfiút kóbor kutyák halálra sebesítettek. A végrehajtás módja karácsonykor került nyilvánosságra és a kutyák gyilkolása nem sokkal később el is kezdődött. Azóta számos állatvédő szervezet és állampolgár jelentett a hatóságok kegyetlenkedéseiről, túlkapásairól, törvénysértéseiről. Március 10-én a Négy Mancs a bukaresti Fellebbviteli Bíróságon kezdeményezte a törvény végrehajtásának felfüggesztését. “A helyzet nyilvánvalóan ellenőrizhetetlenné vált, itt az idő, hogy a miniszterelnök kézbe vegye az ügyet és leállítsa a gyilkos törvényt és a mészárlást. Ő az egyetlen, akinek megvan hozzá az ereje” - tette hozzá Gabriel Păun.

Kimaradt?