Szülők és önkéntesek javítottak fel egy iskolát Tusnádfürdőn

Önkéntesekkel, kölcsönzött gépekkel szabtak-festettek a tusnádfürdői Jókai Mór általános iskolában, míg a 25 éve belső felújítást nem látott intézmény beltereit teljesen elújították. Közbeszerzési eljárással legkevesebb 80 ezer lejbe került volna az iskola felújítása, közösségi összefogással 5 000 lejből megoldották.

Maga is az iskola vezető tanácsának tagja, így értesült arról, hogy a Jókai Mór általános iskolának megmaradt előző évről 5000 leje, s ekkor jött az ötlet, hogy a téli szünidőben átvarázsolják belőle a 25 éve felújításokat nem látott tanintézményt – magyarázta a Maszolnak Butyka Zsolt ötletgazda. Mint mondta: megkapta Gabriela Vâlcan iskolaigazgató beleegyezését, s az általa vezetett Adventure Egyesület, valamint a Szent Anna Ifjúsági Egyesület dolgozott össze azért, hogy teljes mértékben önkéntesen tudják elvégezni a munkálatokat. Mint mondta, eredetileg két munkásnak fizettek volna, és csak egy szintet tudtak volna átalakítani a keretösszegből, végül rendkívüli összefogás alakult ki annak érdekében, hogy a meglévő pénzt csakis anyagszükségletre költsék. Közösségi oldalakon és SMS-ben mozgósítás eredményeként 50-80 önkéntes kapcsolódott be a munkafolyamat során, köztük öt külföldi diák - két magyarországi, egy lett, egy német és egy olasz -, akik csereprogram révén tartózkodnak Tusnádfürdőn.

Szó szerint a folyosókat alakították át műhellyé: ide a lakosságtól kölcsönbe kapott munkagépeket állították fel. Többen úgy hozták be a gépeiket a munkacsapatnak, hogy maguk nem is tusnádiak, és épp csak annyi idejük volt, hogy elmagyarázták a gép működését – magyarázta Butyka Zsolt. Mint leszögezte: amennyiben közbeszerzéssel hirdették volna meg, a felújítás számítása szerint 80 ezer lejbe is belekerült volna.

Egy hétig, három köbméter fával dolgoztak, mely három méteres deszkákként érkezett. Ezt gyalulták át 171 „ceruzává” a lépcsőfeljáró- és az alsó szint lambériájaként. Külön lekezelték fának való anyaggal, és színes festékkel. A közmunkázással annyi pénzt spóroltak, hogy a felső szinten is kialakítottak egy eredeti lambériát: ennek formatervét is Butyka Zsolt tervezte meg, különféle faápolókkal színezték meg az ide felhasznált faanyagot.

A triatlont, nemzetközi siklóernyő-versenyt is évente szervező Adventure Egyesület elnöke úgy értékeli: már versenyeik szervezésekor is sikerült tapasztalni, erős az a helyi szemlélet, hogy „önkéntességben lehet a közösséget gyarapítani”, és ezt sikerült újból bebizonyítaniuk a tusnádfürdőieknek és a környékbeli segítőiknek.

Fotó: Butyka Zsolt Fotó: Butyka Zsolt Fotó: Butyka Zsolt Fotó: Butyka Zsolt Fotó: Butyka Zsolt Fotó: Butyka Zsolt Fotó: Butyka Zsolt

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?