Hatalmas büntetéseket kaptak Hargita megyében a tej-kifli program közbeszerzésén trükköző cégek

Csaknem 300 ezer euró értékben szabott ki bírságot a versenytanács Hargita megyében azoknak a cégeknek, akik a tej-kifli program közbeszerzésén trükköztek - tájékoztat a HotNews.

A versenytanács a Sole Mizo Romániát és az Agro-Pan-Start büntette, amiért a Hargita Megyei Tanács által 2012-ben kiírt közbeszerzéseken nem tartották be a szabályokat. Mivel az említett cégek elismerték, hogy törvénytelenül jártak el, a versenytanács csökkentette a bírság összegét. A 2013-ban indított vizsgálat szerint a két cég összejátszott a versenytársak hátrányára.

Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsa elnöke keddi közleményében emlékeztetett, hogy az 2015-ös őszi közbeszerzésen két cég szintén "összebeszélt" egymással a péktermékek szállítására vonatkozó kiíráson. Hozzátette, a jelenlegi jogszabály az "ügyeskedés" melegágya, a helyi kistermelők nem kapnak lehetőséget a tisztességes versenyre, ezért minél hamarabb módosítani kellene az idevonatkozó törvényeken. Remélem, ez a mostani versenytanácsi döntés segít ebben - mondta az elöljáró.

2009-ben Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokra bízta a tej és kifli iskolai szolgáltatását célzó közbeszerzés lebonyolítását, a kormány 2012-ben meghozott rendelkezése alapján azonban most a megyei tanácsoknak kell megszervezniük a közbeszerzést, egységesen, szigorított feltételekkel. Így Hargita Megye Tanácsa hirdeti meg a versenytárgyalást, de ezt 2015-ig külön-külön mindegyik város, illetve község számára írta ki, tavaly pedig térségekre osztva.

Kapcsolódók

Kimaradt?