Így alakulnak idén az ingatlanadók Csíkszeredában

A nem lakás rendeltetésű ingatlanok adója 2016-ban akár négyszeresére is emelkedhet bizonyos esetekben Csíkszeredában.

Csíkszeredában is változást hoz az új év az ingatlanadók tekintetében. Magánszemélyek esetében a lakás rendeltetésű ingatlanok adója az értékének a 0,2 százaléka, a nem lakás rendeltetésűeké 0,5 százalék. Ha pedig a tulajdonos március végéig nem nyilatkozik arról, hogy kereskedelmi tevékenységet folytat az ingatlanban, akkor értékének a 2 százalékát kell éves adóként kifizetnie. Minderről Rodica Țiriac, a csíkszeredai városháza helyi adók- és illetékek osztályának vezetője tájékoztatta a Mediafax hírügynökséget.

Mint jelezte, a lakásként használt ingatlanok esetében nincs módosulás, a tavalyi évhez képest történő változásokat az új adótörvénykönyvnek megfelelően alakultak, a helyi tanács pedig a minimális emelésről döntött. Csak azokban az esetekben növekedtek az adók, amelyekben erre kötelező előírást tartalmazott a törvény, egyébként igyekeztek csökkenteni ezek mértékén. Mint kiderült, a lakások ingatlanadója pár lejjel csökkent is 2016-ban: a törvény által megengedett 0,08 százalékos alapot alkalmazzák az adó kiszámításánál.

2, 3, 4 lejes növekedés a lakások esetében

A Rodica Țiriac által említett példa szerint egy 28 négyzetméteres csíkszeredai garzon idei éves adója 72 lej, a tavalyi 74 lejhez képest. Ugyanígy, kétszobás, 50 négyzetméteres lakás esetében a tavalyi 145 lejről 142-re csökkent az adó. 66 négyzetméteres háromszobás lakásnál 175 lej a tavalyi 179 helyett, átlagos négyszobás esetében 207 lej az adó a tavaly fizetendő 211 lejjel szemben.

Azonban növekszik idén az ingatlanok elhelyezkedése szerint az adó, mivel a felületre eső telekért is adót kell idén fizetni a törvény szerint – ennek össze 20 lejre is rúghat.

A nem lakásként használt ingatlanokra az ingatlan értékének 0,5 százalékát kell éves adóként befizetni. Ha az ingatlant az utóbbi 5 évben vásárolták, akkor a szerződésbe foglalt értéket veszik alapul, ha régebbi az ingatlan, akkor a tulajdonosnak előbb fel kell becsültetnie engedéllyel rendelkező szakemberrel annak értékét, majd eszerint számolódik a 0,5 százalék.

Így jön ki az osztályvezető által megadott példa szerint a tavalyihoz képest négyszeres adóérték, egy B zónában levő, 30 ezer eurót érő háromszobás ingatlanért, amelyért, ha nem magánlakásként használja, immár évente 660 lejt kell adóznia a tulajdonosának. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?