Winkler: a kormánynak ellen kell állnia a választási év kísértéseinek

Winkler Gyula reméli, hogy a Cioloș-kormánynak sikerül kikerülnie az idei választási év csapdahelyzeteit és ebben az évben a gazdasági növekedési ciklus megerősítésén fog dolgozni, erről szerdai, dévai sajtótájékoztatóján beszélt az RMDSZ EP-képviselője.

Winjkler kifejtette: elvárja a Cioloș-kormánytól, hogy ne essen a választási évek tipikus csapdáiba és kerülje a populista döntéseket. „Most már negyedik esztendeje, hogy gazdasági növekedést ér el Románia, négy százalékos növekedésről beszélünk és olyan év kezdetén vagyunk, mikor a kormány igenis megerősítheti a jelenlegi növekedési ciklust és fenntarthatóvá teheti" – emelte ki Winkler Gyula.

Az uniós átlaghoz való felzárkóztatás szükségessége kapcsán az EP-képviselő elmondta, kilenc évnyi folyamatos gazdasági növekedés tudná Romániát igazán európai pályára állítani, és ennyi kellene, hogy végre az életszínvonalban is érződjön a növekedés, ne csak a makrogazdasági adatokban. Emlékeztetett, hogy az euró-övezetben idénre 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, míg Romániában 4,1 százalékra számítanak. Winkler Gyula szerint ez a kormány – mivel a Cioloș-kabinet mandátuma mindössze egy évre szól – nincsen kitéve választási ígéretek nyomásának, így olyan célkitűzések mentén dolgozhat, amelyek Romániát az európai tárgyalóasztal fontos szereplőjévé tehetik, ehhez viszont folyamatos brüsszeli jelenlétre van szükség a miniszterek, államtitkárok részéről. Románia sokat veszített a miniszterek brüsszeli jelenlétének hiánya miatt befolyásából és nem csak gazdasági területen, véli az EP-képviselő, aki szerint a kormánynak arra is oda kell figyelnie, hogy a közigazgatás működésképtelenségét oldja, hogy olyan mechanizmusokat alakítson ki, amelyek lehetővé teszik az európai források hatékonyabb felhasználását, annál is inkább, hogy Románia sereghajtó ezen a téren.  

„A 2015-ös év száma, ha lehet így fogalmazni, a hatos. Hat milliárd eurót veszítettünk a 2007-2013 időszakra Romániának megszabott uniós forrásokból. Áprilisra lesznek végleges számaink, de ez hat milliárd körül lesz. Európában mi vagyunk az utolsók az európai pénzek felhasználásában. Gondoljanak csak bele, hogy ebből a hat milliárd euróból hány kilométer autópálya épülhetett volna, vagy hány kórház, iskola és így tovább" – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. 

Belpolitikai tekintetben a Cioloș-kormánynak várhatóan a parlament újabb, vitatott döntéseivel kell megküzdenie, véli Winkler Gyula, ugyanakkor nehezíti munkájukat az is, hogy a lakosság sem bízik az állami intézményekben, egyre mélyebb a szakadék a különböző régiók között, de a társadalom rétegei között is.

Újra kell indítani a román-magyar párbeszédet 
A magyar közösségnek is vannak elvárásai a 2016-os évtől, emelte ki Winkler Gyula a sajtótájékoztatón, mint mondta, olyan évet zárt a magyar közösség, amelyben visszafejlődést tapasztalt a megszerzett jogainak alkalmazása terén. „A 2015-ös esztendőben sérültek a magyar közösség jogai. A román-magyar párbeszéd politikai síkon, de a mindennapi életben is visszafejlődött.  Olyan évet zártunk, amelynek során több olyan folyamat zajlott és több olyan döntés született, melyek megrendítették az erdélyi magyar közösség bizalmát a többségi társadalomban: kezdve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetétől, de gondolok a restitúciós folyamat megtorpanására, különös tekintettel az egyházi javak visszaszolgáltatásának folyamatára, sajnos visszalépést tapasztaltunk az anyanyelvhasználat és különösen a nemzeti szimbólumaink használatában is Székelyföldön és mindenütt Erdélyben" – mondta Winkler Gyula.
Az RMDSZ, a kolozsvári kongresszuson elkezdett újratervezést folytatva, továbbra is a parlamenti demokrácia eszközeivel fog élni, keresve az utat, amely a többség és kisebbség közötti párbeszéd érdemi újraindításához vezet. „Választási évre készülünk és őszintén remélem, hogy nem kerül elő ismét a magyar kártya a populista és szélsőséges politikusok eszköztárából" – hangsúlyozta. Az RMDSZ EP-képviselője ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2016 lehetőséget ad a politikumnak, hogy tiszta lappal indulhasson, hogy az önvizsgálat éve lesz, amely a megromló etnikumközi kapcsolatok javulását is eredményezheti.

Kimaradt?