Cseke Attila: a tulajdonjogot nem veszélyeztetheti egy törvény sem

Nem támogatja az RMDSZ azokat a törvénymódosításokat, amelyek a tulajdonjogot veszélyeztetik – hangsúlyozta szerdán Cseke Attila képviselő.

A politikus arra reagált, hogy a képviselőház közigazgatási szakbizottsága pozitívan véleményezte az 50/1991-es jogszabály módosítását. E szerint az energetikai befektetések és munkálatok esetében az önkormányzatok kötelesek lennének kibocsátani az építkezési engedélyeket anélkül, hogy a befektetőknek a telek tulajdonjogára vonatkozó bizonylatokat be kellene mutatniuk.

Cseke Attila kifejtette, jelenleg annak érdekében, hogy bármilyen befektetést végezzen egy adott cég, többek között a tulajdonjogot igazoló papírra és telekkönyvi kivonatra van szükség. Nehezményezte, hogy az energetikai minisztérium javaslata alapján a közigazgatási szakbizottságban átment az a módosítás, amely révén egy ilyen befektetés esetében, gáz és energetikai területeken vagy éppen kőolaj kitermelés esetén nincs szükség az építkezési engedély kiállításához a tulajdonjog bizonyítására.

„Ezt azt jelentené, hogyha ez a törvénymódosítás hatályba lépne, akkor ilyen befektetések során, az állampolgárok tulajdonában lévő telkekre tulajdonjogi bizonylat nélkül a befektető gázvezetéket, elektromos vezetéket építhetne, de akár kőolaj kitermelést is végrehajthatna. Az RMDSZ meglátásában mindez Alkotmányt sértő rendelkezés, amely a tulajdonjog megnyirbálását célozza” – mondta a képviselő. Hozzátette: a tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy állami monopóliumban lévő cégek ma sem úgy viszonyulnak az állampolgári jogok betartásához, amely garancia lenne számunkra arra, hogy a tulajdonjogot tiszteletben fogják tartani, amennyiben ez a rendelkezés hatályba lép.

A politikus elmondta, mind az energetikai, földgáz, mind pedig a kőolaj szektorban nagyon sok panasz érkezik az állampolgárok részéről azzal kapcsolatban, ahogyan az állami monopóliumban vagy területi monopóliumban lévő cégek biztosítják a szolgáltatásokat.

„Ez a törvénytervezet egyértelműen nem az állampolgárok tulajdonjogát tartja szem előtt. A mi célunk az, amennyiben ez plénumi napirendre kerül, hogy ezen törvénymódosítás ne emelkedjen hatályra. Az RMDSZ nem fogja támogatni a plénumi szavazás során sem ezt a módosítást, úgy ahogyan a szakbizottsági vita során sem tette” – hangsúlyozta Cseke Attila képviselő.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?