Módosítana a forgalmi bírságok kifizetésén Cseke Attila

A közúti bírságokból befolyó összegek kerüljenek azokhoz önkormányzathoz, amelyek területén a kihágást elkövették – javasolja Cseke Attila.

A Bihar megyei szenátor a kormány vonatkozó törvénytervezetét módosítaná. Pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján javaslatát azzal indokolta, hogy az illető önkormányzat ezeket az összegeket fel tudja használni az infrastruktúrájának a fejlesztésére, például a parkolásért kirótt bírság összegét a parkolók karbantartására.

A kormánynak a képviselőház előtt levő tervezete egységes számlaszámot ír elő a bírságok kifizetésére, amelyre bárhol be lehet fizetni a büntetéseket. Ugyanakkor a jelnlegi 48 óráról 15 napra növeli azt az időtartamot, amely alatt a bírságnak mindössze a felét kell befizetni.  

Jelenleg ezek az összegek azon önkormányzat számlájára kerülnek, ahol a bírságok kifizetik – ezt pedig az ország bármelyik polgármesteri hivatalában meg lehet tenni, függetlenül attól, hogy hol bírságolták meg a kihágást elkövetőt - ami Cseke Attila szerint nem méltányos.

A szenátor kifogásolta ugyanakkor azon szociáldemokrata törvényjavaslat egyes előírásait is, amely vásárlási utalványokkal segítené a hátrányos helyzetű családban élő, három és hat év közötti gyermekek óvodáztatását. A tervezet szerint a gyermekek havonta egy - az önkormányzatok által biztosított - legalább 50 lej értékű utalványt kapnának, amiből élelmiszert, ruházati cikkeket vagy taneszközöket vásárolhatnának.

Cseke azonban megengedhetetlennek tartja, hogy újabb terheket rójanak az önkormányzatokra, szerinte az ehhez szükséges összegeket a központi költségvetésből kellene biztosítani. A szenátor erre egy kormányprogram indítását tartja a megfelelőnek, félő ugyanis, hogy a leendő jogszabály a közelgő választásokon lehetőséget teremt majd a szavazók befolyásolására.

Kimaradt?