Könnyebb lesz új munkaerőt alkalmazni a közszférában - kihirdette az államfő az RMDSZ-törvényt

Könnyebb lesz új munkaerőt alkalmazni a közszférában - az erről szóló RMDSZ-es törvényt szerdán hirdette ki Klaus Johannis államfő.

A 2009-ben kiadott 34-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a megüresedő közalkalmazotti helyeknek mindössze a 15 százalékát lehetett versenyvizsgára kiírni. Ez azt jelentette, hogy minden hetedik megüresedő munkahelyre alkalmazhattak valakit. A 2013-ban kiadott sürgősségi kormányrendelet már lehetővé tette a versenyvizsga kiírását a megüresedő munkahelyekre, de csak a kormány jóváhagyásával. Mivel ez sértette a helyi önrendelkezés jogát, az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. 

Az RMDSZ 2014. márciusában törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel orvosolni kívánták a helyzetet: a kihirdetett jogszabály szerint az önkormányzatok és a decentralizált intézmények központi jóváhagyás nélkül is alkalmazhatnak új munkaerőt. 

"1989 után ez az első olyan törvény, amely parlamenti kezdeményezés eredményeként szabályozza a közigazgatásban történő alkalmazásokat” – mondta Cseke Attila képviselő. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ által kidolgozott törvény ezen a téren az első olyan jogszabály, amelyet nem a kormány kezdeményez, hiszen ez idáig a végrehajtó hatalom sürgősségi rendeletekben szabályozta a közigazgatási foglalkoztatást. 

Az 271/2015-ös számmal kihirdetett törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított 3 nap múlva lép hatályba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?