Dacian Cioloş kormánya: új nevek szivárogtak ki

A hét végére ígérte Dacian Cioloş kinevezett miniszterelnök kormánya névsorának nyilvánosságra hozatalát. A román sajtóba azonban további információk szivárogtak ki a fontosabb miniszteri tisztségek várományosairól.

Az Adevărul értesülései szerint várhatóan Anca Pauliu lesz a pénzügyminiszter. A 42 éves közgazdász jelenleg az Európai Bizottság gazdasági elemzője, korábban a Nemzetközi Valutaalapnál és a román jegybanknál is dolgozott.

A mezőgazdasági miniszteri poszt várományosa Achim Irimescu lehet, aki korábban – 2012-2014 között – a mezőgazdasági tárca államtitkára is volt, jelenleg pedig Románia uniós külképviseletének agrárkérdésekért felelős tanácsosa Brüsszelben.

A gazdasági és energiaügyi tárca irányítását Tudor Constantinescu veheti át. Jelenleg az Európai Bizottság energiaügyi igazgatóságán dolgozik, korábban a Petrom olajtársaság vezető beosztású alkalmazottja is volt.

Több lap szerint is Laura Ştefan jogász, korrupcióellenes szakértő, az ExpertForum nevű civil szervezet vezetője lesz az igazságügyi miniszter. A hölgy korábban Monica Macovei volt igazságügyi miniszter tanácsadója is volt.

A belügyminiszteri tisztség várományosa állítólag Dan Dungaciu, miután korábban felmerült Dudu Ionescu elnöki tanácsos neve is. Dungaciu jelenleg a Román Akadémia politikatudományi intézetét vezeti.

Az egészségügy irányítását Sorin Paveliura bízná a kinevezett miniszterelnök. Az orvos korábban a Nemzeti Liberális Párt képviselője volt, de már nem tagja a pártnak. Jelenleg a Román Akadémiai Társaság nevű civil szervezet egészségügyi közpolitikákért felelős szakértője.

Az Adevărul úgy tudja, hogy a szállításügyi miniszter Sorin Moisă szociáldemokrata európai parlamenti képviselő lesz. A 39 éves szakember korábban Dacian Cioloş uniós biztosi kabinetjében dolgozott.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kinevezett kormányfő megtartaná tisztségében Sorin Cîmpeanu egészségügyi minisztert és Bogdan Aurescu külügyminisztert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?