Már alakulgat Cioloș kormánya: kiszivárogtak miniszternevek

Sorin Cîmpeanu jelenlegi oktatási miniszter és Bogdan Aurescu külügyminiszter nagy valószínűséggel tagja lesz Dacian Cioloș kinevezett miniszterelnök kormányának is – erősítette meg a HotNews-nak több forrás is.

A portál úgy tudja, hogy Románia londoni nagykövete, Mihnea Moțoc a védelmi miniszteri tisztség várományosa. A hírtelevíziók információi szerint Laura Ștefan, az igazságügyi reformokat szorgalmazó civil aktivista az igazságügyi tárca irányítását kaphatja meg.

A Mediafax tudomása szerint Constantin Dudu Ionescu, az államfő tanácsosa belügyminiszter lehet. A Romania TV tudni véli, hogy a kinevezett miniszterelnök három brüsszeli hivatali kollégáját (Mihail Dumitrut, Daniela Gheorghét és Tudor Contantinescut ) is felkérte, hogy vegyenek részt a kormányában, ám a Hotnews szerint kicsi a valószínűsége, hogy visszatérnének Bukarestbe.

Újságírói kérdésre szerda este Kelemen Hunor szövetségi elnök Bogdan Aurescu esetleges újabb kormányzati szerepvállalásáról kijelentette: a külügyminiszter nem tekinthető pártsemleges szakértőnek, hiszen szerepelt a szociáldemokraták parlamenti jelöltlistáján.

A Mediafax forrásai szerint Dacian Cioloș szombatra véglegesíti miniszterei listáját, kormányáról legkésőbb kedden szavaz a parlament.

Kapcsolódók

Kimaradt?