Kicsoda Dacian Cioloș? – a miniszterelnök-jelölt portréja

Az előzetes sajtóinformációknak megfelelően Klaus Iohannis államfő Dacian Cioloşt bízta meg kormányalakítássa. Így Emil Boc után ismét erdélyi miniszterelnöke lehet Romániának, aki korábban kulcspozíciót töltött be az Európai Bizottságban. Pártsemleges, kiváló szakembernek tartják.

Erdélyben született, kiváló szakember

Az új miniszterelnök 1969-ben született Zilahon. 1994-ben végzett a kolozsvári mezőgazdasági és állatorvosi egyetem kertészeti szakán, ezt követően pedig a franciaországi, rennes-i nemzeti mezőgazdasági felsőfokú iskolában termelési rendszerekre és falufejlesztésre szakosodott, majd a montpellier-i egyetemen szerzett mesterképzést mezőgazdasági-fejlesztésből és agráripari termelésből.

Tanulmányait követően 13 hónapon át a bretagne-i Ökológiai Mezőgazdászok Regionális Szövetségéhez tartozó ökológiai farmokon dolgozott, így nem csupán irodából ismeri a mezőgazdasági tevékenységet. Ez idő alatt a családi farmok adminisztrációját tanulmányozta. Egy ideig dolgozott a franciaországi Mezőgazdaság-fejlesztési Szövetkezetek Nemzetközi Központjában is.

Dacian Cioloş 2005-ben kezdte meg politikai tevékenységét, amikor is romániai mezőgazdasági és falufejlesztési minisztérium államtitkára lett. Jóllehet nem tagja egyetlen pártnak sem, 2007 májusa és októbere között az európai ügyek minisztériumának államtitkár-helyettesi tisztségét töltötte be, 2007-ben pedig a mezőgazdasági miniszter tisztségét látta el. Ezt a tisztséget 2008. december 22-ig töltötte be.

Helytállt az Európai Bizottságban is

2009 novemberében az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a mezőgazdasági biztosi tisztségre jelölte, az Európai Parlament pedig 2010 februárjában megszavazta a nevesítést.

Az Európai Bizottság elnöke ez alkalommal úgy vélte, a tisztégre jelöltek közül a legjobb szakértőt választotta ki. Barroso szerint Dacian Cioloş mezőgazdaság-szemlélete korszerű, falufejlesztési elképzelései is összhangban állnak az unió elképzeléseivel.

Az Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottságának tagjai egyhangúlag szavazták meg a román szakembert, a bizottság elnöke, Paolo de Castro szerint Dacian Cioloş komoly felkészültségről tett bizonyságot.

Európai mezőgazdasági biztosként Cioloş komolyan vette megbízatását. 2010 februárjában levélben szólította fel Romániát a strukturális alapok területén megmutatkozó problémáinak megoldására – ehhez két hónapos határidőt adott, ellenkező esetben az uniós alapok zárolásával fenyegetett.

Szépséghibák?

2014-ben Dacian Cioloş ismét indult a mezőgazdasági biztosi tisztségért, ám ekkor már nem járt sikerrel. Az ismert médiaszakember, Robert Turcescu szerint azért veszített, mert a tisztség elnyeréséért képest lett volna az Európai Néppártból átállni az európai szocialisták pártjába.

Cioloş szerint viszont csak arról volt szó, hogy tudomására adta az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek, hogy a tisztség elnyeréséért megszerezhetné az Európai Parlamentben a szocialisták támogatását is. Mint mondta, az távol állt tőle, hogy parlamenti frakciót váltson, csupán arra gondolt, hogy párton kívüliként elnyerheti ennek a csoportnak is a támogatását. Azt viszont elismerte, hogy mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy Juncker ne támogassa jelölését. Gesztusát jóváteendő levélben kért bocsánatot Junckertől mindezért, aki nyilván elnézte neki, hiszen 2015-ben a főbiztos nemzetközi élelmiszer-biztonsággal foglalkozó rendkívüli tanácsosává nevezte ki. Ezért a tisztségért nem kap javadalmazást. A kinevezéskor Juncker a szakember rendkívüli tapasztalatára hivatkozott, aki komoly segítséget nyújthat majd számára ezen a területen. 

A feddhetetlenség tekintetében Cioloş egyelőre teljesen tisztának bizonyul, bár azért volt dolga a legfelsőbb bírósággal. Idén áprilisban tanúként idézték be az Élelmiszerkutató Intézet törvénytelen privatizációjának ügyében, amelynek nyomán Dan Voiculescu üzletember-politikus a piaci árnál csaknem 75-ször olcsóbban szerzett meg 3,6 hektárnyi területet Bukarest északi felében.

A dosszié tárgyalása során 2014-ben a volt mezőgazdasági miniszter, Sorin Pantis azt állította: Dacian Cioloş 2014-ben, a szükséges engedélyek nélkül jóváhagyta, hogy a mezőgazdasági tárca polgári félként vegyen részt a perben, ami Pantis szerint visszaélésnek számít. Ezt nem sikerült bebizonyítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?