Magyarul is tud Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölt?

A magyar többségű Szilágyperecsenben töltötte gyermekkora nyarait, és Szilágysomlyón egy román-magyar tannyelvű iskolában tanult és érettségizett Románia kijelölt miniszterelnöke, a 46 éves Dacian Cioloș.

Egykori osztályfőnöke, Szántó Sándor nyugalmazott tanár elismeréssel beszélt az Agerpres hírügynökségnek az iskolás Dacian Cioloșról. Elmondta: korosztálya vezéregyéniségének számított, és mind diáktársai, mind a tanárai nagyra becsülték. Azt is megjegyezte, hogy Dacian Cioloșt a mezőgazdasági szakközépiskola vonzotta Szilágysomlyóra. Az iskola diákotthonában lakott, csak hétvégeken járt haza a Zilahon lakó szüleihez. Elismeréssel szólt egykori diákjáról Sallay Károly tanár is. Hozzátette, már akkor megmutatkozott a tanítvány diplomáciai érzéke. 

Dacian Cioloș maga írt arról közösségi oldalán, hogy a gyermekkorát anyai nagyszüleinél töltötte Szilágyperecsenben. Augusztusban fényképet is közölt, amelyen perecseni nagyapjával látható, akiről azt írta: ő inspirálta a gyermekkorát, és a felnőtté válását.

Boncidai Csaba, a 85 százalékban magyarok által lakott Szilágyperecsen polgármestere az MTI-nek elmondta, ő maga is rúgta annak idején a labdát Dacian Cioloșsal. A polgármester felidézte, 2011-ben Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására járt egy perecsenyi küldöttség Brüsszelben, hogy a falu nevezetességének számító hagymát népszerűsítsék, és Dacian Ciolos akkori agrárbiztos is büszkén vállalta, hogy az ő falújából érkezett a küldöttség.

A polgármester szerint nem kizárt, hogy Dacian Cioloș magyarul is tud, de hozzátette, ő csak románul beszélt vele. Megjegyezte azonban, hogy a miniszterelnök-jelölt 94 éves perecseni nagyapja kiválóan beszél magyarul, és büszke arra, hogy egykor magyar katona volt.

Boncidai Csaba megemlítette: ha Dacian Cioloșnak sikerül kormányt alakítani, és beiktatják a kabinetjét, ő lesz a második miniszterelnök a községből. Közigazgatásilag Szilágyperecsen községhez tartozik ugyanis Szilágybadacsony falu, Iuliu Maniu szülőfaluja. Maniu 1928 és 1933 között három alkalommal volt egy-egy rövid időszakra Románia kormányfője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?