Új parlamenti többség körvonalazódik Dacian Cioloș kormánya mögött

A hét végén nyilvánosságra hozza minisztereinek névsorát Dacian Cioloș kormányfő-jelölt. A Cioloș-kabinet összetételéről és programjáról várhatóan kedden szavaz a parlament. Az új kormányt minden bizonnyal sikerül beiktatni, mert a kinevezett miniszterelnöknek sikerült egy új többséget maga mögé állítania.

Parlamenti erőviszonyok

Dacian Cioloș helyzetét az könnyíti meg, hogy a Románia Haladásáért Országos Szövetség elnöke, Gabriel Oprea bejelentette: támogatják a szakértői kormányt. A bejelentés azért fontos, mert a jelenleg még a szociáldemokraták oldalán kormányzó UNPR a mérleg nyelvét képezi a parlamentben.

A kormány beiktatásához a parlamentben 274 szavazatra van szükség. A parlamentben a Szociáldemokrata Párt 197 képviselővel és szenátorral rendelkezik, a második legnagyobb frakció, a Nemzeti Liberális Párt 176 mandátumot mondhat magáénak. A törvényhozás két házában a harmadik politikai erő az UNPR, 34 honatyával.

A jelenleg szintén kormányon lévő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) 37 mandátuma van. Az RMDSZ 25, a Nemzeti Demokrata parlamenti csoport 12, a nem magyar kisebbségek parlamenti csoportja 17 képviselővel és szenátorral rendelkezik, 14 képviselő és 9 szenátor pedig politikailag független.

Új többség: PNL+RMDSZ+UNPR+kisebbségek

A technokrata kormányt támogató Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ, a függetlenek és a nem magyar kisebbségek csoportjának szavazatai, valamint az UNPR mandátumai matematikailag bőven elegendőek lennének a Cioloș-kabinet megszavazásához, ezzel voltaképpen – hogy csak időlegesen is – új parlamenti többség jönne létre. A parlamenti matematika azonban néha másképpen működik, erre többször is volt már példa.

Ráadásul az ellenzék oldalán szavazó UNPR továbbra is azt állítja, hogy talpon maradt a szociáldemokraták vezette kormánykoalíció, amelynek tagja Oprea pártja is. Azt viszont egyelőre még nem tudni, hogyan voksol majd a Szociáldemokrata Párt, amelynek elnöke, Liviu Dragnea leszögezte: erről majd későbben döntenek, a kormány tagjainak és programjának ismeretében. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is azt nyilatkozta, hogy előbb látni szeretnék a miniszterek listáját és a kormányprogramot.

Az alkotmányos előírások szerint a kinevezett miniszterelnöknek a jelölésétől számított 10 napon belül meg kell szereznie a parlament bizalmi szavazatát. Erről a parlament két háza együttes ülésen dönt. A bizalmi szavazathoz az 547 tagú parlament honatyái többségének voksa, vagyis – amint már szó volt róla – 274 szavazat szükséges.

Románia elnöke – a két ház elnökeivel és a parlamenti frakciók vezetőivel tartott tanácskozás után – feloszlathatja a parlamentet, ha az első felkéréstől számított 60 napon belül kétszer egymás után nem szavaz bizalmat a kinevezett miniszterelnök kormányának. Kedvező parlamenti szavazat esetén a miniszterek leteszik a hivatalis esküt az államfő előtt. Ezután a kormány ténylegesen is hivatalba.

Kapcsolódók

Kimaradt?