Naponta megemlékeznek Székelyföldön is a bukaresti tragédia áldozatairól

Szerdától szombat estig szervezetten, naponta tartottak kegyeleti találkozókat Csíkszeredában a bukaresti tűzvész áldozatainak emlékére, de a Szabadság-téren ettől függetlenül is gyújtják a mécseseket. Vasárnap estére Gyergyószentmiklósra hirdetnek találkozót a közösségi oldalakon.

Esténként négy lépcsőn pislákoló mécsesek, a Colectiv-tragédia áldozatainak névsora, és immár korrupcióellenes román és magyar nyelvű feliratok is megtalálhatók Csíkszeredában a múlt pénteki bukaresti tragédiára emlékezők gyülekezőhelyén.  Szerdától vasárnapig ugyanis naponta szerveztek találkozót a megyeszékhely Szabadság-terén a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen történt tragédia áldozatainak emlékére.

A Facebookon hirdetett eseményeket magyar és román kezdeményezők hirdették, és mindkét közösségben sokan osztották meg – a jelenlévők száma péntek este érte el a csúcspontot: egy időben száznál többen is tartózkodtak a Szabadság-téren. Szombaton este csomagolópapírokra kézzel felírt kétnyelvű feliratok is megjelentek a lépcsőn, vasárnapra számítógéppel házilag szerkesztett szlogenek is.

A mécsesekkel körberakva helyszínen hagyott tiltakozó táblák a kórházak szükségességét hirdetik, az egyházi „agymosás” ellenében. A téren a gyülekezők időpontjain kívül is gyújtanak naponta mécseseket a csíkszeredaiak.

Ott jártunkkor többek között a Sapientia EMTE diákjai gyújtottak mécseseket – köztük egy csoport gólya is, akik, mint elmondták, kizárólag az interneten követik az eseményeket, mert még nincs televízió az albérletükben, de első pillanattól kijárnak a megmozdulásra, és fontosnak tartják Csíkszeredából hallatni a közösség együttérzését.

Szombat este Vaslábon közel százan, Tölgyesen félszázan gyűltek össze kegyeleti mécseseket gyújtani, mindkét településen a polgármesterek is jelen voltak az eseményen. Gyergyószentmiklóson vasárnap este fél 7-től a városi temetőbe hirdettek megemlékező találkozót a közösségi oldalakon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?