A DNA vizsgálja a leégett bukaresti klub engedélyezését

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vette át csütörtökön a vizsgálatot a 32 halálos áldozatot követelő múlt heti bukaresti tűzvészben leégett Colectiv-klub működési engedélyének kiadása és a dokumentumban foglalt feltételek betartatása ügyében.

A súlyos következményekkel járó tragikus balesetben a legfőbb ügyészség folytat vizsgálatot. Az ügyészek szerint a szórakozóhely három tulajdonosa tudatosan kijátszotta az előírásokat, hogy ne kelljen a tűzoltóságtól engedélyt kérniük a klub működtetéséhez. A három tulajdonost kedden harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték.

A DNA most azt vizsgálja, hogy a főváros negyedik kerületének - a közfelháborodás nyomán időközben - lemondott polgármesterét, Cristian Popescu Piedonét megvesztegették-e annak érdekében, hogy szemet hunyjon az utóbb végzetessé vált szabálytalanság felett.

Mint ismert, már a tragédia másnapján kiderült: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. Az előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen használható ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.

A Colectiv klub tulajdonosai úgy kerülték meg a tűzoltósági engedély igénylését - amelynek megszerzésére nem lett volna esélyük - hogy egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kértek és kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a negyedik kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A létesítmény működésének rendellenességeiről itt olvashat bővebben.

Kapcsolódók

Kimaradt?