Kelemen Hunor: rendkívüli helyzetben rendkívüli megoldások kellenek

Biró Rozáliát választotta elnöknek szombati ülésén a Szövetségi Képviselők Tanácsa. A felszólalók többsége azokról a válaszokról beszélt, amelyeket az RMDSZ adhat az elmúlt napok eseményeire. Kelemen Hunor politikai beszámolójában kijelentette: "ma Románia egy dühös ország", és "a dühre, méregre nem lehet tartósan építeni". Az SZKT tagjai néma felállással emlékeztek meg a bukaresti tragédia áldozatairól. Az eseményről élőben tudósítottunk.

14.40: „Rendkívüli helyzetekben rendkívüli megoldásokra van szükség” – jelentette ki az SZKT ülését összegző sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. A szövetségi elnök ismét felidézte azt a forgatókönyvet, amelyet Klaus Johannis államfőnek javasolt az RMDSZ az elnöki hivatalban tartott konzultáción.

E szerint novemberben szakértői kormány alakulna, amely kidolgozza a jövő évi költségvetést, illetve módosítja a törvényeket úgy, hogy jövőre az önkormányzati és parlamenti választásokat együtt lehessen megtartani. Ezután az alkotmánybíróságnak „különösebb presztízsveszteség nélkül” felül kellene bírálnia azt a korábbi határozatát, amely tiltja a két típusú választás együttes megtartását.

Kelemen szerint az új parlamentnek alkotmányozó nemzetgyűlésnek is kell majd lennie, amely az új alkotmány kidolgozása mellett elindítja a helyi és a központi közigazgatás reformját. A politikus ismét hangsúlyozta, a társadalmi elvárásokra csakis a parlamenti demokrácia kereteiben szabad megoldásokat találni.

Újságírói kérdésre elmondta, Dacian Cioloș volt uniós agrárbiztoshoz vagy Bogdan Oltanu jegybanki kormányzó-helyetteshez hasonló személyt tudna a szakértői kormány élére elképzelni. „Ezt nem azt jelenti, hogy ezeket a neveket javasoljuk. A miniszterelnök-jelölt megnevezése az államfő hatásköre” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

13.50: Szavazásra bocsátották és elfogadták az SZKT, az ügyvezető elnökség, a Szövetségi Állandó Tanács, a Szövetségi Elnökség működési szabályzatát.

13.48: Az SZKT egyhangúlag elfogadta az önkormányzati jelöltállítás szabályzatát.

13.46: Márton Árpád és Horváth Anna tesz egy-egy módosító javaslatot, mindkettőt elfogadták.

13.41: Kovács Péter ügyvezető elnök ismerteti a jelöltállítás szabályzatának tervezetét. Az egyik fontosabb változás a korábbi szabályzathoz képest: azt kérik a jelöltekről, hogy saját hatáskörükben vállalják az anyanyelvhasználatra vonatkozó törvény alkalmazását. Kovács kiemelte, hogy a szabályzat lehetővé teszi a választási együttműködést más politikai szervezetekkel.

13.40: Eredményhirdetés: a 130 érvényes szavazatból 92-t Biró Rozália, 38-at Budai Richárd kapott. Így az SZKT régi-új elnöke Biró Rozália. Az elnök megköszönte a bizalmat, és átvette az ülés vezetését.

12.58: Megalakult a szavazatszámláló bizottság, következik a szavazás.

12.54: Budai Richárd szerint az SZKT az "RMDSZ szíve", de ez a szív egyre lassabban dobog. A bukaresti szervezet elnöke a kommunikációt hiányolja, szerinte vissza kell adni a területi szervezetek autonómiáját. 

12.50: Biró Rozália ismerteti programját: gyakoribb SZKT-ülést, több szakmai és politikai vitát szeretne. Szerinte a "miniparlamentet" is újra kell tervezni. "Ha megtisztelnek bizalmukkal, akkor az SZKT-ülések vándorlását, gyors információáramlást, a fiatalok és nők hangsúlyosabb jelenlétét ígérem" - mondta a Bihar megyei szenátor.

12.44: Következnek a jelölések az SZKT elnökének személyére. Seres Dénes Szilágy megyei képviselő Biró Rozáliát, a nemzeti liberális platform, Dénes István révén Budai Richárdot, a bukaresti szervezet elnökét javasolja a tisztségre.

12.36: Kelemen Hunor reflektál az elhangzottakra. Máté Andrásra reagálva kijelentette: az RMDSZ nem tett ígéretet az előrehozott választásokra, csak javaslatokat tett egy megoldásra, és nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. "Hogyan lehetne kiengedni a gőzt? A mostani parlament megítélése rendkívül rossz. Venni kellene egy mély lélegzetet, alakuljon meg egy új parlament. Az RMDSZ-frakcióinak bátraknak kell lenniük ahhoz, ne a székükhöz ragaszkodjanak" - jelentette ki. Marosvásárhelyről azt mondta: "hagyjuk abba a klánháborúkat, ahhoz legyünk bátrak, hogy a mi házunk táján rakjunk rendet". Ebben a rendrakásban az RMDSZ vezetése is partner. "Bölcsességgel és bátorsággal visszaszerezhető Marosvásárhely" - fogalmazott a politikus.

12.34: Hegedüs Csilla bejelentette a "Nők a pályán" frakció megalapítását, amelybe férfiakat is szívesen várnak.

12.20: "Baj van Romániában az értékekkel. Ezeket kell újra felfedeznünk. Lassan oda jutunk, hogy senki nem vállal felelősséget semmiért" - állapította meg a diagnózist hozzászólásában Borbély László. A Maros megyei képviselő szerint nem lehet felelősség nélkül vezetni egy államot, és az RMDSZ-nek is óriási a felelőssége. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ több, nagy jelentőségű javaslatát is elfogadta a parlament. "Fel kell készülnünk a választásokra. Van egy világos irányunk" - fogalmazott a politikus.

12.03: Soós Zoltán marosvásárhelyi városi tanácsos, polgármesterjelölt a közömbösség és a bizalomvesztés feloldásának fontosságáról beszélt.

12.00: Máté András Kolozs megyei képviselő nem ért egyet az előrehozott választásokkal. "Mivel kampányolnánk Székelyföldön, az autonómiatörvénnyel? A szórványban a magyar iskolák bezárásával?" - tette fel a kérdést hozzászólásában.

11.55: „Felelős politikus az, aki olyasmit mond, amiről tudja, hogy megvalósítható” – emlékeztetett hozzászólásában Márton Árpád. A háromszéki képviselő felidézte az RMDSZ korábbi aggályait az egyéni választókerületes törvénnyel kapcsolatban, illetve kifogásait a levélszavazásos törvénnyel kapcsolatban, amelyeket a parlamenti többség nem hallgatott meg.

11.45: Szabó Ödön Bihar megyei képviselő helyzetértékelése szerint "dolgozni kell ahhoz, hogy az álomból valóság legyen". Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ nem párt, mert kalákamozgalmakat támogat, színházfesztiválokat szervez, "szövetségként működik", ezért tudta megőrizni a közösség bizalmát. Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban a kormánytöbbség korábban lesöpört az asztalról néhány olyan RMDSZ-es javaslatot, amelyeket utólag elfogadott vagy éppen a magának állította be. Ezek között a vízszolgáltatás áfájának csökkentését említette.

11.44: Korodi Attila, Winkler Gyula és Csoma Botond beszélt. 

11.25: A politikai viták következnek, elsőként Kovács Péter ügyvezető elnök lépett mikrofonhoz. Azt hangsúlyozta, hogy valóban társadalmi változásokra van szükség, de nem ért egyet a kollektív bűnösség elvével. „Nem mindenki parkol tilosban, nem minden polgármester fogad el csúszópénzt, nem bűnös minden olyan politikus, aki ellen eljárás indult” – fogalmazott. Szerinte valóban oda kell figyelni az utca hangjára, de a „düh mindent befeketíthet”. Hangsúlyozta: az RMDSZ számára most nem a kormányzás a fontos, hanem az, hogy milyen ajánlattal lépnek a szavazók elé a jövő évi választásokon.

11.10: Bíró Rozália SZKT-elnök számol be a „miniparlament” négyéves tevékenységéről. Tájékoztatása szerint a négyéves mandátum alatt az SZKT 15 alkalommal ülésezett, és 37 határozatot fogadott el. A leköszönő elnök statisztikákat is ismertetett a hozzászólások frakciónkénti megoszlásáról. A tevékenységi beszámolót alább megtekintheti. 

 

Kelemen Hunor: dühre nem lehet építeni

10.37: Kelemen Hunor elkezdi politikai beszámolóját. A szövetségi elnök az elmúlt napok eseményeire utalva kijelentette: Románia néhány napja biztos megszűnt következmények nélküli ország lenni, és erre az RMDSZ-nek is kell hogy legyen válasza. „Ahol düh van, ott a nemes szándék könnyen rontó indulattá válhat, ahol düh van, ott nincsenek árnyalatok, minden fehér vagy minden fekete. Dühre, méregre nem lehet tartósan építeni. Az a feladatunk, hogy erőnkhöz mérten a jobbító szándékot és ne a zabolátlan indulatot támogassuk. A mostani helyzet sok-sok kockázatot rejt magában, de magában rejti azt az esélyt is, hogy az ország és a társadalom jobbá váljék” – fogalmazott.

Szavai szerint ami most történik, több mint kormányválság, a kormányválságra ugyanis néhány nap alatt választ lehet adni. Ezt a választ szintén a politikának kell megtalálnia, de figyelembe véve a társadalom elvárásait. „Csak úgy lehet tovább építkezni, hogy nem kérdőjelezzük meg a parlamenti demokrácia intézményeit” – hangsúlyozta. Ha ezt szerinte elfogadja a társadalom, akkor van esély a lépésről lépésre történő építkezésre. Emlékeztetett, hogy társadalom méltányosságot, átláthatóságot és esélyegyenlőséget kér, és ezek jogos elvárások.

Kelemen Hunor arra figyelmeztetett, hogy az utca is a törvények betartását követeli a politikusoktól. Hozzátette, az RMDSZ sem tudja elfogadni, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) esetében négy éve nem alkalmazzák a magyar tagozat önállóságát előíró törvényt, és a kétnyelvű feliratok ügyében is következmények nélkül marad a törvényszegés. "Sokszor bennünket is megkérdőjeleznek, (...) de ennek ellenére úgy kell tudnunk tovább építkezni, hogy a jövő évi nagy megmérettetés után, mely nagy meglepetéseket is hozhat, az erdélyi magyarság egy erős képviselettel tudjon továbbmenni" - fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, a romániai magyarság nem lehet a változások vesztese.

Kelemen Hunor felidézte az RMDSZ küldöttségének találkozóját Klaus Johannis államfővel. Emlékeztetett: ezen a találkozón szakértői kormány mielőbbi megalakítását sürgették, a miniszterelnöknek pedig legyen szabad keze a miniszterek megválogatásában. Ez a kormány kidolgozná a jövő évi költségvetést és előkészítené a választásokhoz szükséges törvénymódosításokat. A szövetségi elnök szerint az önkormányzati választásokat együtt kellene tartani a parlamenti választásokkal, az új parlament pedig alkotmányozó közgyűlés is lenne, illetve elindítja a hosszú távú reformokat. 

A választási törvényt azért kellene módosítani, mert a jelenlegi jogszabály nem tér ki arra, hogy az előrehozott választásokon mi az eljárás, másfelől egy alkotmánybírósági határozat szerint egy évvel a választások előtt nem lehet a választási törvényt módosítani, illetve nem lehet együtt tartani az önkormányzati és a parlamenti választásokat – magyarázta Kelemen. Szavai szerint az alkotmánybíróság presztízsveszteség nélkül felülírhatja korábbi határozatát, amelyet korábban a Velencei Bizottság ajánlására hozott meg. Így a két választást egyszerre meg lehetne tartani május végén, június elején. „Ezt javasoltuk az államfőnek” – mondta Kelemen.

A szövetségi elnök felidézte a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet az RMDSZ is támogatott. Szerinte ez jó döntés volt, mint ahogy jó döntés volt tavaly kilépni a kormányból. „Képzeljük el, milyen helyzetben lennénk, ha most kormányon lennénk” – jelentette ki. Hozzátette: ez a döntés az RMDSZ választóinak elvárása volt. Emlékeztetett: a legutóbbi kongresszus is azért hirdetett meg újratervezést, hogy a társadalmi elvárásokra, az emberek gondjaira választ adjanak.

„Egy társadalmi reformot nem szabad úgy megvalósítani, hogy mindazt, amit az erdélyi magyar közösség fontosnak tart, például a politikai képviseletet, a mosdóvízzel együtt kiöntsük” – szögezte le Kelemen Hunor. Szavai szerint bölcsességgel, alázattal Marosvásárhelyt és Szatmárnémeti is „vissza lehet szerezni”. Felidézte, hogy ezen a két településen az RMDSZ nyitottságot tanúsított, elfogadta a versenyt. Hangsúlyozta azt is, hogy nem az előválasztást kell megnyerni, az emberek valós gondjaira választ adó jelölteket kell keresni.

Kelemen beszélt az MPP-vel körvonalazódó együttműködési megállapodásról is. Ez az egyezség szerinte a magyar közösség javára válik. Közölte, hogy az elmúlt napokban az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt is megkereste telefonon, és tárgyalást javasolt az RMDSZ-nek. „Mi a tárgyalásokat nem utasítjuk el, le fogunk ülni egyeztetni” – fogalmazott a politikus.

A szövetségi elnök kitért a levélszavazásról szóló törvényre is, amelyet az RMDSZ megtámadott az alkotmánybíróságon. „Nem azzal van gondunk, hogy a külföldön élők könnyebben szavazhatnak, de egy olyan törvényt fogadott el a parlament, amely ismét csalódást fog okozni, akárcsak az egyéni választókerületekről szóló törvény” – magyarázta. Hozzátette, bíznak abban, hogy az alkotmánybíróság bölcs döntést hoz.

Végezetül arra kérte Kelemen Hunor az SZKT tagjait, hogy őszintén, kendőzetlenül mondják el a véleményüket a jelenlegi helyzetről.

10.35: Elfogadták a napirendi pontokat.

10.33: Szavazásra bocsátják, hogy az SZKT volt alelnökei vezessék az ülést, tekintettel arra, hogy a testület új elnököt választ. A küldöttek ezt elfogadják.

10.32: Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke házigazdaként köszönti a küldötteket, eredményes munkát kíván.

10.31: Kelemen Hunor szövetségi elnök felkérésére az SZKT tagjai egy perces néma felállással emlékeztek meg a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia áldozatairól.

10.30: A 175 SZKT-tagból 142 van a teremben.

10.20: Csak most kezdték el a névsorolvasást.

 

Kimaradt?