A zenekart hibáztatják a klub tulajdonosai a pénteki tragédiáért

Elhárították hétfői ügyészségi kihallgatásukon a felelősséget a pénteki tragédiáért a Colectiv klub tulajdonosai – tudta meg igazságügyi forrásokból a PRO TV. Kiderült az is, hogy állítólag a terembér elengedését ígérték a zenekarnak, ha leglalább 400 néző lesz a koncerjükön.

A kereskedelmi csatorna információi szerint a három tulajdonos, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea és Costin Mincu a metálzenekart okolja a történtekért, amelynek koncertje közben tűz ütött ki a teremben. Mint ismert, a Goodbye to Gravity pirotechnikai eszközöket is használt a fellépésekor. A tűzijáték szikrája gyújtotta meg az egyik tartóoszlop szivacsburkolatát, és a lángok pillanatok alatt szétterjedtek a klubban.

A PRO TV beszámolt emlékeztet is, hogy a hétfőn őrizetbe vett három férfi a nyilvánosság előtt egyszer sem kért elnézést az áldozatok hozzátartozóitól a tragédiáért. A hét végén nagyon durva hangnemű üzenetáradatot kaptak, ezért Facebook-oldalaikat lezárták.

FRISSÍTÉS: Mintegy rácáfolva a PRO TV állításaira, a klub egyik tulajdonosa, Costin Mincu kedden megszólalt az ügyvédje Facebook-oldalán. „Végtelenül sajnálom a történteket. Kollégákat, barátokat veszítettem el azon a gyászos estén. (...) Bárcsak letörölhetném a könnyeket az áldozatok hozzátartozóinak arcáról. De csak annyit tehetek, hogy lehajtott fejjel várom az ítéletet” – írta a közösségi oldalra.

Az ügyészek megállapították, hogy a három tulajdonos is felelős a szerencsétlenségért, ezért bűnvádi eljárást indítottak ellenük. Korábban egy 425 négyezetméteres, 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük.

„Új életfelfogást és végtelen hálaérzetet kaptam a sorstól azon az estén, amiről azt gondolom, hogy meg fogja változtatni az életemet” – nyilatkozta a Maszolnak az a huszonéves székelyföldi lány, aki csodával határos módon élte túl a bukaresti Colectiv klubban történt szerencsétlenséget. Interjúnkat itt olvashatják.

A Colectiv klubban ellenben rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A pénteki esti koncert alatt is legkevesebb 300-an tartózkodtak a teremben. Az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban.

A pirotechnikusnak volt engedélye

A Digi24 hírtelevízió ugyanakkor úgy tudja, hogy a klub tulajdonosai azt ígérték a Goodbye to Gravity metálzenekarnak, hogy nem kell kifizetniük az 1000 eurós terembért, ha legalább négyszáz néző lesz a koncertjükön.

A Mediafax pedig azt derítette ki, hogy a koncertet kísérő tűzijáték kezelését egy működési engedéllyel rendelkező pirotechnikusra bízta az együttes. A 31 éves férfit Marian Moisénak hívják, és maga is megsérült a tűzvészben. A tragédiát az okozta, hogy a tűzijátékot a teremben lévő gyúlékony anyagok közelében indította el. Mint ismert, a tűzben a metálzenekar két tagja is meghalt.

Kapcsolódók

Kimaradt?