Átadták a bögözi református templom restaurált faliképeit

Szombaton, november 24-én Bögözön átadták a református templom felújított freskóit. Az ünnepi eseményen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök, volt kulturális és örökségvédelmi miniszter.1124-kintikh

A kulturális tárca 2012 elején 240 ezer euróval támogatta a bögözi templom falképeinek restaurálását, illetve a templom felújítását.

A kulturális tárca két és fél éves tevékenységéről

Az RMDSZ elnöke beszámolt a kulturális minisztérium két és fél éves tevékenységéről, kiemelte az épített örökség megőrzésének szempontjait.1124-2009-2012

„Nehéz időszakban, gazdasági válságban és a politikai élet hullámzó viszonyai között sikerült elérnünk a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumban mindazt, amit célul kitűztünk” – ismertette Kelemen Hunor.  Hozzátette: az elmúlt években paradigma-váltás történt a kulturális tárcánál, és sikerült a felhalmozott aránytalanságokat kiegyensúlyozni.

„A kulturális tárca nagyon sokat változtatott két és fél év alatt a munkamódszereken, a műemlék-helyreállítási tervben megnöveltük a helyreállítandó műemlékek számát valamint a magyar vonatkozású műemlékek számát, mert azt tapasztaltam 2009-ben, hogy ezen a téren teljes alulreprezentáltság volt a helyreállítási programban” – részletezte Kelemen.

Rámutatott: 2012 májusában úgy adta át a minisztériumot, hogy 356 műemléknél folytak a tárca által finanszírozott helyreállítási munkálatok, ezek mintegy 32 százaléka magyar vonatkozású műemlék.

Elmondta, nagyon sok támadás érte emiatt a későbbiekben, azonban most is határozott álláspontot képvisel: még legalább tíz esztendő szükséges ahhoz, hogy a tapasztalt aránytalanságokat felszámolja a kulturális tárca.

Kiemelkedő eredmények

Kelemen Hunor az általa vezetett minisztérium eredményei közül kiemelte: a szellemi örökség terén nagyon fontos volt számukra a csíksomlyói búcsú felterjesztése az UNESCO világörökség listára, Románia első ízben küld Párizsba egy olyan javaslatot, amely a magyar szellemi és vallásos élet egy kiemelt eseményét tartalmazza.

Szintén ebben a periódusban sikerült Torockónak a felterjesztése az UNESCO világörökségi listára Hollókő pozíciójának a kibővítésével, ez is nagyon fontos programpont volt amelyet sikerült elindítani.

Régészeti kutatásokat is támogatott a tárca, s társfinanszírozásunkkal hozzájárultunk Erdély legrégebbi templomának feltárásához, Gyulafehérváron, a székesegyház közelében. 250 ezer euró értékben támogatta Erdély egyik szimbolikus szoborcsoportjának, a kolozsvári Mátyás szobornak a felújítását. A Házsongárdi temető sírjainak egyedi műemlékké nyilvánítása is a kulturális tárca sikerei közé tartozik – számolt be Kelemen Hunor.   

14. századi freskókat mentettek meg

1124-templombelsoA bögözi református templom külső és belső felújítása az összefogás eredménye – a civil társadalom, a szakma képviselői, a helyi és megyei önkormányzat valamint a kulturális tárca támogatásának köszönhető az, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült restaurálni a falképeket, ezzel párhuzamosan pedig a freskók megóvása érdekében megerősítették a templom aljzatát, megakadályozva a víz beszivárgását és a falak nedvesedését.

A bögözi református templom falait a 14. század óta borítják freskók, erre azonban csak a 19. század végén derült fény, mert ezeket sokáig eltakarta a rájuk húzott vakolat.

A falfestmények rossz állapotban voltak, ezeket feltehetően az első feltárás alkalmával, még a XIX. században nagyfokú károsodás érte. A második restaurálásnak a negyvenes években fogtak neki, de a háború miatt abba kellett hagyni a munkálatokat. A faliképeket idén teljesen felújították.1124-borboly

A bögözi református templom falképeinek ünnepi átadásán jelen volt Kovács Őrs Levente elnök, az Új Ezredév Alapítvány ügyvezetője, a műemléktemplom komplex restaurálási programját Benczédi Sándor műemlékvédelmi szakértő mutatta be, a megyei önkormányzat hozzájárulásáról Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be, köszöntőt mondott főtiszteletű Kató Béla, erdélyi református püspök-helyettes.

Kimaradt?