A Sapientia Tudományegyetem napját ünnepelték Csíkszeredában

Tizenöt évvel ezelőtt, 2001. október 3-án tartotta első tanévnyitó ünnepségét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az intézményi akkreditációt követően, 2012. tavaszán a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja. E pillanat  ünneplésének idén a csíkszeredai intézmény adott otthont a Sapientia EMTE csíkszeredai karának nagy aulájában.

A kollégákat és vendégeket köszöntve Dávid László, a Sapientia EMTE rektora elmondta: büszke, hogy szép eredményeket értek el az elmúlt tizenöt évben.

Mint fogalmazott: sikeres emberek nőttek ki az egyetem padjaiból, akik Bukarestben, Budapesten, Bostonban elismerést szereztek, de ettől még nem lett jobb az életünk itthon, nem lett jobb ennek a közösségnek a jövőképe. Ám attól lett jobb a Sapientia, hogy vállalta a második feladatot is: közösségszolgálatot.

„Egyetlen recept van: olyan kollégákat kell magunk köré választani, akikben lehet bízni, majd szabad kezet adni, és harmadsorban közösen örülni a sikereknek" - fogalmazott a rektor. Mint mondta, mandátuma vége felé ezt tartja a legnagyobb sikernek, hogy ilyen egyetemmé válhatnak - majd szeretettel gratulált minden kitüntetettnek, a diákokat arra kérte: az életben csak annyit tegyenek meg, amit úgy gondolnak, hogy az érvényesüléshez elegendő, de amire mi büszkék lehetünk, hogy elérték.

Dr. Kása Zoltán, a Sapientia EMTE Szenátusának elnöke beszédében történelmi visszatekintőt nyújtott az eddig kezdeményezett összes erdélyi magyar egyetemről.

Mint visszautalt egykori vitacikkére, egykoron azt állította, egy induló egyetemnek 25 év kell ahhoz, hogy igazi iskolává váljon - ma már azt mondja, elég húsz esztendő is is. A Sapientiának azt kell elérnie, hogy doktori képzése is legyen - mondta.

Sándorné Dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora hangsúlyozta: együttműködésben gondolkodnak, utalva arra, hogy 2010-ben együtt érték el a nemzetközi tanulmányok mesterszak elindítását Kolozsváron.

Dr. Makó Zoltán - a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar dékánja azt mondta, Sapientia értékeléséhez a "minőségi oktatás" fogalmat szeretné négy jellemzővel behelyettesíteni. Ezek az akkreditáláson túl olyan egyéni jellemző kialakítását, melyek csakis a Sapientiára érvényesek. Harmadik, hogy  olyan értékeket közvetítsen, ami a megmaradást erősíti, valamint negyedik: hogy a diákokat motiválja.
 "Akkor mondhatjuk, hogy kiváló egyetem vagyunk, ha túljelentkezés van szakjainkra" - jelentette ki a dékán, jelezve, ezt részben elérték, de még sok tennivaló van, melyhez egy nagyon magasztos cél katonáiként a kis lépéseik nagy lépéseknek számítanak.
 

Kimaradt?