Mircea Toma azokat büntetné, akik betiltanák a székely himnuszt

A székely himnusz eléneklése nem ütközik törvénybe, ezt egyetlen jogszabály sem tiltja. Azokat kell büntetni, akik tiltani akarják - vélekedik Mircea Toma a székely szurkolók himnuszénekléséről.

A bukaresti ActiveWatch jogvédő szervezet elnökét a Gazeta Sporturilor kérdezte, miután a lap az elmúlt napokban többször is kifogásolta, hogy székelyföldi sportmérkőzéseken a helyi csapatok szurkolói eléneklik a székely himnuszt.

Mircea Toma úgy látja: a székelyek a himnuszukat az önazonosságuk kifejezéseként éneklik, ha pedig a jelen levő románok ezt támadásnak értelmezik, az nem a székelyek, hanem a románok problémája. „Nem kellene hogy sértsen minket, ha valaki magyarul szólal meg” - magyarázta.

Toma nem tartja természetes reakciónak, hogy a román szurkolók kifütyölik a himnuszéneklőket. „Nincs rendben, ha a románok a magyar vagy székely dalokat sértésnek tekintik, és előveszik a furkósbotot, ha felcsendülnek ezeket a dalok. Nem normális reakció ez” - mondta Toma. Hozzátette, a székely himnusz nem egy másik állam, hanem egy közösség jelképe.  

Az ActiveWatch vezetője véli: a székely himnusz eléneklésének tiltása jogszerűtlen, diszkriminációnak tekinthető, ha pedig valamelyik országos sportszövetség a betiltásuk mellett dönt, a diszkriminációellenes tanáccsal gyűlhet meg a baja. „Önmagában a székely himnusz éneklése semmi rosszat nem jelent, a szövege sem buzdít a románok lemészárlásra.– magyarázta Toma. – Sok sportcsapatnak megvan a maga himnusza, saját dallamaikra vonulnak be a pályára.”

A civil szervezet elnöke ugyanakkor megjegyezte: a székelyek magukénak érzik a himnuszukat, és nem azért éneklik, mert valami rosszat akarnak Romániának. „Ha pedig megtapsolom a székely szurkolókat, amikor a himnuszukat éneklik, akkor többé ők sem cigányoznak le engem, aki román vagyok” – mondta Mircea Toma.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?