Gyakorlatilag lefejezte a megyei önkormányzatokat az ügyészség

Jelenleg huszonnégy megyei tanácselnök ellen van folyamatban bűnvádi eljárás korrupció vagy összeférhetetlenség, érdekkonfliktusok miatt. Több tucat tisztségviselőt felfüggesztettek tisztségéből, vagy egyszerűen elveszítették mandátumukat.

Elveszített, felfüggesztett mandátumok

Az ügyészség által vizsgált vagy már bíróság elé állított megyei tanácselnökök közül 14 a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben került tisztségbe. A Mehedinţi, a Brăila és az Argeş megyei tanács elnöke, Adrian Duicu, Gheorghe Bunea Stanciu és Constantin Nicolescu már el is veszítette mandátumát. Adrian Duicu ellen korrupció miatt indult eljárás, Gheorghe Bunea Stanciu és Constantin Nicolescu pedig végleges bírói ítélettel börtönbüntetését tölti.

A PSD három megyei tanácselnökét – Nicuşor Constantinescut, Cristinel Bagiut és Mircea Cosmát – a Konstanca, a Buzău és a Prahova megyei tanács éléről egyelőre még csak felfüggesztették, ugyancsak korrupció megalapozott gyanújával. Ialomiţa megye szociáldemokrata tanácselnöke, Silvian Ciuperca mandátumát akkor függesztették fel, amikor korrupciós dossziéja miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Ciuperca később aztán ismét elfoglalhatta tisztségét a tanács élén.

Kényes helyzetbe került a szociáldemokraták további hét megyei tanácselnöke. A Temes megyei Titu Bojint csúszópénz elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolják, akárcsak a Dolj és a Suceava megyei önkormányzatot vezető Ion Prioteasát és Cătălin Nechifort. De korrupció miatt indult vizsgálat Ioan Cindrea, Szeben, Ion Călinoiu, Gorj, Adrian Tutuianu, Dâmboviţa és Paul Stănescu, Olt megye tanácselnöke ellen is.

„Érintetlen” megyék

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) soraiból származó megyei tanácselnököknél sem sokkal jobb a helyzet, összesen kilencnek kell közülük számot adnia az igazságszolgáltatás előtt a megyéjükbe érkező közpénzek elköltéséről. Közülük hárman – a Kolozs, a Botoşani és a Hunyad megyei tanács elnöke, Horea Uioreanu, Florin Ţurcanu és Mircea Moloţ – máris mandátum nélkül maradtak. További liberális tanácselnököt – Cristian Adomniţeit, Aristotel Căncescut és Nicolae Iotzcut, a Iaşi, a Brassó és az Arad megyei tanács vezetőjét – megyéik prefektusa függesztette fel az tisztségéből, mivel büntetőjogi eljárás indult ellenük súlyos korrupciós cselekedetek miatt.

Hargita megye tanácselnökét, Borboly Csabát hűtlen kezeléssel vádolják, ő azonban egyelőre még tisztségében van. Románia 41 megyéje közül 34 megye érintett. Összesen kilenc megye van – egyelőre – amelynek tanácselnöke ellen még nem indult eljárás. Erdély ilyen viszonylatban jó helyen áll, hiszen összesen négy megyéje – Maros, Máramaros, Kovászna és Krassó-Szörény – bizonyult „tisztának”. Moldovában és Havasalföldön összesen öt „érintetlen” megye van: Galac, Tulcea, Gorj, Teleorman és Ilfov.

Ha azonban megvizsgálnánk az egyszerű tanácstagok helyzetét, akkor egyetlen megye sem lenne többé kivétel.

A polgármesterek sem kivételek

A municípiumi rangú városok 110 polgármestere esetében 40 ellen állt össze bűnvádi dosszié, ugyancsak korrupció miatt. A feketelistán viszont már nem a szociáldemokraták, hanem liberálisok vezetnek, 20 polgármesterüket vizsgálják korrupciós cselekedetek miatt. A szociáldemokraták csupán a második helyen álnak, 14 gyanúsított polgármesterrel.

A törvényszegő liberális városatyák közül a legismertebb Bukarest 1. kerületi liberális polgármestere, Adrei Chiliman, akit felfüggesztették tisztségéből. A szociáldemokraták közül ismert név Konstanca volt városatyja, Radu Mazăre, a függetlenek közül pedig Marian Vanghelie, aki korábban még szociáldemokrata politikus volt.    

Kimaradt?