Telt házzal indított a 3. Vásárhelyi Forgatag

Szerda este ünnepi megnyitóval megkezdődött a 3. Vásárhelyi Forgatag, amelynek idei mottója Kiszínezzük a várost.

Kezdés előtt már jó félórával érkeztek a nézők, megtanulva a korábbi évekből, hogy aki nincs ott idejében, nem talál ülőhelyet. Hatra meg is telt a Kultúrpalota nagyterme, ahol a meghívott vendégek között külön köszöntötte Ritziu Ilka-Krisztina műsorvezető a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikájáért felelős államtitkáságának főosztály-vezető helyettesét, Brendus Rékát, Magyarország kolozsvári és csíkszeredai konzulátusainak főkonzuljait: Mile Lajost, illetve Farkas Balázst, és a politikusokat: Markó Bélát, Toró T. Tibort, Szabó Árpád megyei tanácselnökhelyettest, Nagy Zsigmond alprefektust és Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét.

Az ünnepi szónoklatokat Soós Zoltán és Portik Vilmos, a szervező Marosvásárhelyért Egyesület képviselői kezdték. Mondanivalójuk lényege az volt, hogy érdemes összefogni, és ha szükséges, képes az összefogásra a közösség, mert íme, ezt a forgatagot is sikerült megszervezni. Portik megköszönte a sok fáradalmat a szervezésben résztvevő társainak, valamint a marosvásárhelyi és magyarországi vállalkozók támogatását, nem utolósorban a magyar kormányét, „amely mindig odafigyelt és értékelte azt a csapatmunkát, amely már harmadszor bizonyított”.

A siker fontos és ezért évről évre egyre többen dolgoznak – hangsúlyozta Soós is, aki beszédében a sokszínűséget említette, azt, hogy Marosvásárhelyen katolikusok és reformátusok vagy más felekezetűek, különböző nézetű emberek ilyenkor képesek félretenni a nézetkülönbségeket. Mára már a város vezetősége is belátta, hogy nem érdemes dacolnia, és jobb, ha a partnerséget választja – hangsúlyozta Soós Zoltán.

Brendus Réka, Farkas Balázs és Szabó Árpád beszédei után a zene vette át a főszerepet. Pál István „Szalonna” és zenekara különböző kárpát-medencei magyar dalokat adott elő, egy-egy összeállítás előtt elmondta az ahhoz kapcsolódó történetet is. Az est második felében a Maros Művészegyüttes lépett színpadra.

Akinek nem volt elég a színpadi műsor, az este 9 órától táncházban folytathatta Jazz & Blues Club, ahol Pál István Szalonna és bandája volt a meghívott, és az Üver zenekar. Ugyancsak este 9-től a Teleki Téka udvarán az InFusion Trio koncertezett. Szerda este, a első napon megkezdődött a színházi forgatag is. A Concordia szálló előcsarnokában a B. Fülöp Erzsébet rendezte Egyszeröt című darabot adta elő Borbély B. Emília és Kinda Szilárd.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?