Közkincs lett a cukormentes magyar országtorta receptje

Amint már megírtuk, 2015-ben Magyarország cukormentes tortája a barackos buboréktorta lett. A receptet is nyilvánosságra hozták, tehát mi is megosztjuk. "Otthon nem garantált pontosan ugyanolyan eredmény, de az elkészült sütemény a recept minőségi összetevőinek köszönhetően biztosan finom lesz" - írják a cukrászok. 

Hozzávalók a diós financier piskóta alaphoz: 170 g tojásfehérje; 85 g xilit; 80 g mandulaliszt (teljes mandulaőrlemény); 60 g darált dió; 30 g pörkölt-durvára tört dió; 40 g mogyorósra pirított vaj. A vajat mogyorósra pirítjuk, majd kihűtjük. A tojásfehérjét lassú fokozaton elkezdjük habbá verni. Fontos, hogy ne rögtön nagy sebességgel kezdjük a habot felverni! Amikor egyenletes légbuborékok keletkeznek, fokozatosan hozzáadjuk a xilitet és habbá verjük. A diót, mandulalisztet, pörkölt, durvára tört diót összekeverjük, majd a felvert habba melírozzuk, és egyneművé keverjük. Legvégén belekeverjük a mogyorósra pirított vajat. A tésztát egy 23 cm-es tortakarikába töltjük, tetejét egyenletesre kenjük. Sütés: 165 fokon 18 percig légkeveréses sütőben.

A sárgabarackos puhazseléréteghez 350 g 100 százalékos barackvelő, 60 g eritrit és 4 g Nh pektin szükséges (sima pektin is jó). Első lépésként a barackvelőt forráspontig melegítjük. Az eritritet összekeverjük az Nh pektinnel, majd a forrásban lévő gyümölcsvelőhöz adjuk, és folyamatos keverés közben felforraljuk. Átmixeljük. Azonnal formába töltjük. Egy 16,5 cm-es tortakarikát körbecsomagolunk, és a barack puhazselét beleöntjük. Kifagyasztjuk.

A tejszínes diókrém hozzávalói: 150 g 33 százalék zsírtartalmú tejszín; 170 g 2,8 százalék zsírtartalmú tej; 6 db tojássárgája; 20 g kukoricakeményítő; 80 g eritrit; 10 g finomra darált dió; 1 db vaníliarúd; 40 g pirított-tört dió; 20 g rum; 300 g 33 százalékos zsírtartalmú tejszínhab; 6,6g porzselatin 5-szörös mennyiségű vízzel hidratálva (40 g beáztatott zselatin).

A tejszínt, tejet, eritritet, kikapart vaníliarudat felforraljuk, majd a keményítővel elkevert tojássárgájával hőkiegyenlítéssel besűrítjük. A kész krémalapot átmixeljük, hozzákeverjük még melegen a rumot, majd kihűtjük. (A krém hőmérséklete 78-80 °C ebben az állapotban) A porzselatint hidratáljuk 5-szörös mennyiségű hideg vízzel. A kihűlt krémet simára keverjük. Majd a finomra darált diót, tört-pörkölt diót is hozzákeverjük. Lazára vert tejszínhabbal lazítjuk. Végül a felolvasztott zselatint belekeverjük.

A díszítő zseléréteghez szükséges: 110 g 100 százalékos barackvelő; 20 g eritrit; 2,4 g porzselatin 5-szörös mennyiségű vízzel hidratálva (12 g beáztatott zselatin). A barackvelőt, eritritet felmelegítjük, hozzáadjuk az előzőleg vízzel hidratált zselatint, elkeverjük. 32-33 foknál ne legyen melegebb felhasználás előtt. Csak kellőképpen kifagyasztott tortára tudjuk szépen felhasználni. A roppanós csokoládéréteg 45 g diabetikus étcsokoládé kell. Ezután összeállítható a torta, fordított technikával.

A buborékfóliát a tortakarika aljára helyezzük. A krém teljes mennyiségét a karikába töltjük. Közepére helyezzük a kifagyasztott barack puhazselé réteget, majd erre a financier piskóta lapot. Kifagyasztjuk. Mielőtt a fóliát eltávolítjuk a torta tetejéről, olvasztott diabetikus étcsokoládéval (45g) a torta alsó rétegét lekenjük. A tortát megfordítjuk, majd a díszítő zseléréteggel áthúzzuk a tetejét. 32-33 foknál ne legyen melegebb felhasználás előtt

Mindebből egy 16 szeletes torta lesz, amely egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A tortát Vaslóczki Orsolya álmodta meg, a legautentikusabb tortát pedig a budapesti Horváth cukrászdában lehet megkóstolni, itt dolgozik ugyanis Vaslóczki. 

Kapcsolódók

Kimaradt?