Nőiesre sikerült a magyar cukormentes országtorta

Idén másodszor hirdették meg a cukorbetegek és tudatos táplálkozók kedvére a „Magyarország Cukormentes Tortája" versenyt, tavaly egy zabpelyhes almás, most pedig egy ribizlihabos-almás réteges kreáció nyerte el a zsűri tetszését. Első látásra talán túl tésztás, de mégsem fullaszt, nem is száraz, és hiába nincs benne cukor, a hozzátevők pont kellemesen édes ízt produkálnak.

A Ráday utcai Nándori Cukrászda tortája Mautner Zsófi - a leghíresebb gasztroblogger - szerint igazán „csajos", és nem csak azért mert rózsaszín rajta a hab, hanem mert csupán 130 kalória van benne. Az almaréteg megtöri és kellemesen megnedvesíti a tésztát, Nándori László cukrász pedig elárulta, hogy diabetikus befőttet használt hozzá azért, hogy a receptet átvevő cukrászdák ugyanazt az ízhatást el tudják érni, bármelyik évszakban.

A „Magyarország Cukormentes Tortája" versenyt a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány hívta életre 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a diabétesz megelőzésére és alkalmat adjon a cukrászoknak, hogy magyar alapanyagokból új ízkombinációkat alkossanak, miközben nem használnak a recepthez sem fehér cukrot, sem fehér lisztet, és mesterséges adalékanyagot, illetve tartósítószert sem. A receptekhez a cukrászok a hozzávalókat az Alapítvány ajánlott alapanyaglistájáról is választhatták, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ellenőrzött.

A verseny az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium szakmai támogatását élvezi. További információk az Alapítvány oldalán találhatók.

Szerdán az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői azt is bejelentették: a Magyarország Tortája címet idén a milotai mézes grillázstorta nyerte el, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

Kimaradt?