Kelemen: rossz üzenete van az adótörvénykönyv halogatásának

Rossz az üzenete az RMDSZ elnöke szerint annak, hogy a kormánypártok elhalasztották az új adótörvénykönyvről szóló parlamenti szavazást, mert azt a látszatot kelti, hogy a koalíció bizonytalan, nem tudja, mi történjen a jogszabállyal.

Kelemen Hunort hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének aznapi bejelentéséről kérdeztük. Mint ismert, Liviu Dragnea azzal indokolta a halasztást, hogy múlt héten csupán a pártok szakértői egyeztek meg az adótörvénykönyvről, a politikai döntés még nem születetett meg, és erről csütörtökön újabb pártközi egyeztetést tartanak szükségesnek.

Kelemen Hunor szerint ez vékony érv. Mint mondta, eddigi nyilatkozataikból nem derül ki, hogy a PSD-sek voltaképp miért halasztották el a törvény vitáját. „Úgy tűnik, hogy bizonytalanok, nem tudják, hogy mit akarnak” – magyarázta a szövetségi elnök.

A halasztást Ion Bogdan Lefter politológus a kormánykoalíció vezető erejét képező PSD-n belüli hatalmi harccal magyarázta. A 20 százalékos áfakulcs körüli kompromisszumot - a PSD elnökségéről korrupciós ügye miatt lemondott - Victor Ponta miniszterelnök saját sikereként kommunikálta, de a párt "új erős embere", a szabadságáról a napokban visszatért Liviu Dragnea ideiglenes PSD-elnök számára fontos volt, hogy átvegye az ügyben a kezdeményezést - magyarázta a váratlan fordulatot a politikai elemző (MTI).

Kelemen természetesnek nevezte, hogy a szakértők által kidolgozott javaslatokért a politikusoknak vállalniuk kell a felelősséget, azt a látszatot szerinte azonban nem kellene kelteni, hogy Romániában politikai instabilitás van, a kormánypártok nem tudják, hogy mit akarnak az adótörvénykönyvvel. „Ezt a bizonytalanságot nem kellene hosszú távon fenntartani sem az állampolgárok, sem a vállalkozók, sem Románia nemzetközi hitelezői felé. Több magyarázat kellene ahhoz, hogy megértsük a halasztás okát” – magyarázta.

A szövetségi elnök emlékeztetett arra, hogy a kormány adótörvénykönyv-tervezetében is eredetileg az a négy százalékpontos áfacsökkentés szerepelt, amelyről múlt héten a pártok szakpolitikusai megegyeztek. „Így elképzelhetőnek tartom azt is, hogy mostani halasztás koalíción vagy a nagyobbik kormánypárton belüli erőpróbának tekinthető” – tette hozzá.

Ezt képviseli az RMDSZ az újabb egyeztetéseken

Az RMDSZ elnöke szerint a csütörtöki pártközi egyeztetéseken a politikai szereplőknek célul kellene kitűzniük, hogy az adótörvénykönyvbe foglalt intézkedések ne vigyék 2 százalék fölé a költségvetési hiányt. „Talán a 2,1-2,2 százalékos deficit még épp belefér, de e fölé nem szabad menni, mert jelentős problémákat okozhat. Ebbe a költségvetési hiányba kell beleilleszteni az adótörvénykönyv előírásait” – magyarázta.

A politikus hangsúlyozta, az RMDSZ továbbra is azt az álláspontot fogja képviselni a csütörtöki egyeztetéseken, hogy az áfát csökkenteni kell, ha lehet, 19 százalékra. „A 20 százalékot is elfogadhatónak tartjuk, de a 19 százalékot jobban szeretnénk” – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a Boc-kormány akkoriban csak ideiglenes jelleggel emelte meg az áfát 19 százalékról a jelenlegi 24 százalékra.

Az RMDSZ ugyanakkor az adótörvénykönyvbe foglalt további – az adófizetők teljes körét nem érintő – adócsökkentéseket halasztaná egy évvel – mondta Kelemen Hunor. „Ezeket az intézkedéseket éppen azért lehet elhalasztani, mert az volt az ígéret, hogy a makrostabilitást és költségvetési egyensúlyt nem veszélyeztetjük az adócsökkentéssel. Ez minden adófizető érdeke is” – fejtette ki a politikus.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?