Sérelmezi a csángó szövetség, hogy nem hívták meg az Országgyűlésbe

Közleményben sérelmezte a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ), hogy nem hívták meg az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottságába, ahol kedden többek között a csángó ügyeket is tárgyalták.

Az MCSMSZ csütörtöki közleményében kiállt meggyőződése mellett, hogy nem voltak elszámolási hiányosságok a szövetség gazdálkodásában. „Az évek során elnyert több száz pályázatból egy se volt, amelyet ne fogadott volna el a magyar állam valamely elszámolásokat ellenőrző szerve” – áll az MCSMSZ közleményében.

Az MCSMSZ elismerte: azóta, hogy a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) vette át a szövetségtől a moldvai magyar oktatási program irányítását, olcsóbb lett a program, de álláspontja szerint ez a program több részének a leépülése árán történt. pogar laci

Az MCSMSZ értesülései szerint az előző tanévhez képest – amikor még az MCSMSZ koordinálta az oktatási programot – csökkent mind az iskolai, mind az iskolán kívüli magyar oktatásban részt vevő gyermekek száma.

Pótápi: nem a múltról volt szó

A moldvai csángó oktatási program jelenlegi helyzete volt a témája az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottsága keddi ülésének, tehát nem a múltról volt szó - reagált az MCSMSZ közleményére a testület elnöke. A fideszes Potápi Árpád az MTI-nek elmondta, hogy februártól a programért a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) felel. A bizottság napirendjén a moldvai oktatási program jelenlegi helyzete szerepelt, nem a múltról volt szó, ezért nem hívták meg a csángómagyar szövetséget - közölte.

Megjegyezte: a szövetség képviselői korábban beszámoltak a bizottság ülésén a programról, akkor, amikor ők feleltek érte. Potápi Árpád kitért arra is, hogy a forrásokat biztosító magyar állam joga, kire bízza ennek a feladatnak az ellátását.

{loadposition szeben}

 

Kimaradt?