A befejezetlen borszéki wellnessközpont ügye egymásnak ugrasztotta a politikusokat

Nyílt levélben bírálta kedden Moldován József képviselő Borboly Csabát a félkész állapotban lévő borszéki kezelőközpont helyzete miatt. Hargita Megye Tanácsának elnöke éppen Borszéken tartózkodott, és éppen a kifogásolt témában egyeztetett az üdülőváros önkormányzatával, politikustársa támadásaira pedig nem kívánt sajtón keresztül reagálni.

„Nagy szavak a levegőben, avagy szakszerűen moshatjuk kezeinket?” címmel írt nyílt levélben rója fel kedden Hargita Megye Tanácsának és személyesen Borboly Csaba elnöknek a borszéki kezelőközpont körül kialakult helyzetet Moldován József parlamenti képviselő. A politikus a megyei önkormányzat vezetőnek a témában folytatott kommunikációját bírálja élesen, számon kérve ígéreteinek megvalósításait.

A nyílt levél előzménye, hogy továbbra is késlekedik a félkész – eddig 3 millió euró kormánypénzből épített –állapotban lépő kezelőközpont befejezése, mert nincs rá pénz. Hargita Megye Tanácsa júniusban 396 350 lejt kiutalt ugyan a megyei tartalékalapból a wellnessközpont építésének folytatására, de az erről szóló határozatot Moldován József szerint a prefektus megtámadta. Az önkormányzat emellett bankkölcsön felvételét is tervezi, de ehhez előbb – kormányhatározattal – társtulajdonosává kell válnia a létesítménynek. A kormányhatározat azonban mindeddig nem született meg. A kétségbeesett borszékiek mindezek után már az égiekhez fordultak segítségért.

„Elkapkodott mohóság”

Moldován levelében a szülővárosáért érzett aggodalmát kifejtve nehezményezi, hogy Borboly Csaba hónapokig tartott terepszemléket Borszéken, több tucatszor emelte fel hangját a kezelőközpont érdekében, ígért kölcsönt, de pénzalapokat is, csak hogy a részben megépült komplexum építését folytatni lehessen. „De, mint kiderült, alaptalanul” – szögezi le a képviselő.

Bírálatát azzal indokolja, hogy „a megye részéről még nem történtek meg azok az adminisztratív, bürokratikus lépések, amelyek a kölcsönhöz szükségesek lennének, a megyei tanács által elkülönített pénzösszegről szóló határozat sem jogerős, amint a prefektusi döntésből kiderült. Tehát sakk- matt” – fogalmaz a levélben.

Moldován emlékeztet: több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy Borboly Csaba ígéretei elhamarkodottak, jogilag megtámadhatóak vagy egyszerűen kivitelezhetetlenek, a megyei tanács továbbra is ragaszkodott az elképzeléseikhez, amelyek szerinte már a legelején kudarcra voltak ítélve.

„Hargita megye tanácsa ismételten bebizonyította, hogy gyorsabban reagál, mintsem alaposan átvizsgálná a lehetőségeit és a törvénykezést, hamarabb ígérget és fordul a nyilvánosság fele, mintsem megalapozott oka lenne ezt megtenni. Ez a szintű elkapkodott mohóság az elnök meggondolatlanságát, inkompetenciáját támasztják alá, sokadjára” – szögezi le.

A képviselő minősítésekkel tűzdelt levelében jelzi: számára a Hargita megyei politikusokkal együtt kellemetlenséget okoz, hogy Borboly „Borszék megmentőjeként” kommunikál, ám eredménytelenül. Levelében felkéri a megyei tanács elnökét, „vizsgálja felül, hogy apparátusából kik okolhatók a halmozott mulasztásokért és nyilvánosan is vállalja a felelősséget ezen kudarcaiért.”

Moldován április végén is bírálta Borbolyt

A levél hátteréhez tartozik, hogy Moldován József képviselő a 2012-es választásokkor is a borszéki megvalósításokban vállalt sikeres munkáját emelte ki a kampányban – s noha a választókörzete nem terjed ki Borszékre is, megválasztása után is a borszékiek megsegítését ígérte.

A borszéki gyógykezelő témájában idén április végén tartott lakossági fórumot a borszéki városházán, ahol szintén Borboly Csaba kommunikációját kifogásolta az egybegyűlteknek. Erről a képviselői Facebook-oldalán is posztolt még akkor.

Ezen a találkozón Moldován József azt ígérte a borszékieknek: személyesen jár utána, hogy jogilag egyáltalán kivitelezhető-e a hitelfelvételről szóló stratégia, amit a megyei tanács a várossal stratégiai partnerségben elképzelt, és amelyhez kormányhatározat szükséges. Akkor elhangzott: Mik József polgármester maga sem látta a kormányhatározat-tervezetet, ám a borszéki városháza március végén leadta a dokumentációt ehhez a megyeházának, illetve a Hargita megyei prefektúrának.

Borboly: a prefektúrán stagnál Borszék ügye

Borboly Csaba kedden éppen Borszéken járt: részt vett a városi tanács ülésén, amelyen a kezelőközpont ügyéről tárgyalt a helyi önkormányzat ülésén. A politikus a Maszol kérdésére határozottan cáfolta Moldován Józsefnek azt az állítását, miszerint Hargita Megye Prefektusi Hivatala megtámadta volna a Borszéknek kiutalt pénzről szóló megyei tanácsi határozatot.

Borboly azt mondta: a képviselő személyes támadásaira nem kíván a sajtónak reagálni – ellenben felhívta a figyelmünket a Facebookon közzétett bejegyzésére.

Ma is bebizonyosodott a mondás: az akadályokat nem kikerülni, hanem legyőzni kell! Borszéki rendes havi tanácsűlesre...

Posted by Borboly Csaba on Tuesday, July 21, 2015

 

A tanácselnök a közösségi oldalon a borszéki helységnévtáblánál készült fotó kíséretében jelzi: „(…)jelen voltam ma a borszéki tanácsülésen, amire azzal a céllal érkeztem, hogy együttműködésben tovább tudjunk lépni a borszéki kezelőközpont megvalósulása, támogatása érdekében. A megyei tanácsunktól nagy kínokkal adott pénzt pedig bevették a költségvetésükbe! Abba maradtunk, hogy jó kedvvel és mosolygósan megyünk előre! A kutyák ugatnak, a karaván halad!”

A Maszol kérdésére, hogy hol tart a kölcsön felvételéhez szükséges kormányhatározat-tervezet ügye, a tanácselnök azt válaszolta: „hónapok óta a prefektúrán van a tervezet, csak alá kell írni”. Ez a jogszabály tenné lehetővé, hogy Hargita Megye Tanácsa társtulajdonossá váljék a borszéki gyógyfürdőnél a helyi önkormányzat mellett, s ebből a beruházói pozícióból jogi megalapozottságot kapjon a stratégia, miszerint banki kölcsönt vehessen fel a megyei önkormányzat a helyi önkormányzattal együtt.

Borszék polgármesterének, Mik Józsefnek nincs tudomása arról, hogy a prefektúra megtámadta volna a megyei tanács határozatot a városkának folyósítandó 369 ezer lejről – amiként azt Moldován József képviselő sajtónak szétküldött nyílt levelében állítja. Elmondta: együtt tárgyaltak kedden Borszéken a városi képviselőtestülettel, a megyeelnök jelenlétében, a gyógyfürdő felépítése ügyéről. Az elöljáró jelezte: a március 30-án benyújtott dokumentációra hivatalos választ azóta sem kapott a fürdőváros a prefektúráról.

A kormányhatározat egyébként nem kizárólag csak Borszéket érintené. Amint azt az ügyben tartott tavaszi, gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón Bende Sándor megyei tanácsos, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke nyilatkozta: Borszék precedenst teremtene, s ezt következően más fürdők- vagy beruházások érdekében bármilyen önkormányzat társulhatna ország szerte, banki kölcsön felvételi stratégiával is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?