Interetnikus mesetábor volt Csernátonban

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa  2015. július 13-18 között, a csernátoni Hanna Panzióban interetnikus mesetábort szervezett 39,  8-10 év közötti, háromszéki magyar és román anyanyelvű gyermekeknek.

A táborban Barótról, Olasztelekről, Székelyszáldobosról, Ozsdoláról, Csernátonból, Kézdialbisból, Csomakőrösről, Barátos, Zabola, Kökös, Sepsiszentkirályból, Sepsiszentgyörgyről érkeztek.  A szervezők a 6 napos program előkészítésében szem előtt tartották, hogy minél több játékosan felépített mesehelyzetet teremtsenek, amelyekben a tábor résztvevői megtapasztalhatták az együttműködés fontosságát, a népmesei világon mintáit hasznosítva erősítették, fejlesztették saját személyiségüket és megtanulták elfogadni/befogadni a másságot.

A közös játékok, a kis csapatos feladatok, mesebarangolások, a kalandtúrák, az esti mesék, mind-mind azt a célt szolgálták, hogy a népmesék segítségével ezek a gyermekek közelebb kerüljenek egymáshoz.

A gyermekek kis csapatokat alkotva, címereket és zászlókat készítettek el, fantázianeveket adtak maguknak. Így lett, hogy a Bűvös Macskák, a Arany Almák, az Almarózsák, a Táltos Orcálótor és a Vörös Pegazus hitükkel, bátorságukkal és kitartásukkal visszaszerezték az elveszett meséket, meggyengítették az Ika vári sárkány erejét, majd legyőzték azt, facsemetéket ültettek, hogy meseládát szerezhessenek, amit aztán a Haszmann Pál Tájmúzeumban meg is festettek. Meghallgatták az sárkánykígyó legendáját, körbe járták a múzeumot, hogy aztán felkutassák és megfejtsék, hogy is éltek a „régi emberek”.

Elkészítették a mesetarisznyát, a varázslabdát, batikoltak pólót maguknak és mindeközben töretlenül és szorgalmasan varrogatták a közös mesetakarót, amiben kis lelküket fércelték össze, valamint egy közös, jobb jövő reményét, ahol egymást elfogadva, békességben és szeretetben lehet együtt élni.

 

Kimaradt?