Takarítják a gyalogos turistaútvonalakat Hargita megyében

A hegyi ösvények, sziklamászó utak biztonságossá tételén már hat éve folyamatosan dolgozik Hargita Megye Tanácsa, illetve megbízásából az alintézményeként működő Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat. Ez idő alatt sikerült elkészíteni több mint 1500 kilométer turistautat, amelyek karbantartása nagy feladat - közölte szerdán az önkormányzat.

A hegyimentők közszolgálatának csapatai folyamatosan takarítják a turistaösvényeket. Első körben a legfontosabbakat takarították, a gerincösvényeket, a falvakat bekötő utakat, a fontos turisztikai látnivalókat megközelítő utakat. Így készült el a Hargita-hegység turistaútjainak térképe, a Nagyhagymás Nemzeti Park több mint 500 kilométeres turistaösvény-hálózata, a Vargyas-szoros, a Békási-szoros és környéke, az Egyeskő és környéke, Tusnádfürdő és környéke, a Szent Anna-tó és környéke, valamint a Kelemen-havasok nagyon sok turistaösvénye.

A megyei tanács, illetve hegyimentő közszolgálata nagy horderejű munkájának bizonyítékai a hitelesítési iratcsomók, valamint a szervezet facebook-oldalán, weboldalán bemutatott munkálatok, térképek. Az erőfeszítés statisztikai bizonyítéka, hogy az elmúlt időszakban kevesebb eltűnt, eltévedt személyt regisztráltak.

A munkának nincs vége, csupán idén tudták teljesen felmérni a Csíki-havasokat egy pályázat révén. Ennek keretében a hegyimentők elvégezték a terepmunkát, a szükséges felméréseket. A térségben nagyon hiányosak, szinte kijelöletlenek a turistautak, ezért idén szeretnék kifesteni, kitáblázni a Csíki-havasokat, és a térképét elkészíteni. A tervek szerint kihelyeznek 16 térképet, 50 irányjelző oszlopot, és kifestenek több mint 300 km turistaösvényt, ami ismét hatalmas munka. A közszolgálat önkéntesek bevonásával végezné el mindezt.

A Görgényi-havasokban tavaly elkészítették a gerincösvényt és pár bekötőutat. Itt is nagyon sok még a munka, de az idei prioritás a Borszék környéki turistautak rendbetétele, amelyre a keret 20 ezer lej. Az új lelkes csapat akar dolgozni, és tud is haladni ebből az összegből, így remélik, ezen rész kijelölését is kipipálhatják.

A csapatok erőforrásai végesek, nagyrészt önkéntesek dolgoznak, akik nagyon sok áldozatot hoznak télen, nyáron egyaránt. Egyre több programban, tevékenységben kell részt venniük és helytállniuk. A hegyimentők folyamatosan ellenőrzik a látogatottabb ösvényeket, de a sok munka miatt egy-egy útvonalra évente egyszer jutnak el. Tartják a kapcsolatot az erdészekkel, közbirtokosságokkal, illetve felkértek ifjúsági szervezeteket, iskolákat egy-egy ösvény karbantartására, folyamatos figyelésére, de ez addig működik, amíg létezik az illető szervezet, vagy szét nem széled az osztály.

Az ösvényre dőlt fát az erdészet kell leltárba vegye, bélyegezze és elszállítsa, ami hátráltatja a karbantartást, főként hogy sok esetben késik a bélyegzett fák kivágása, amit különböző fórumokon jelzett az illetékeseknek a közszolgálat. Ennél rosszabb tapasztalat, amikor nem csupán egy-két jelzés, hanem teljes erdőrész tűnik el egyik hétről a másikra, ami ellen nem tehetnek semmit, fejtette ki Fekete Örs, a közszolgálat vezetője. Továbbá nehezményezte, hogy sokan nem tartják tiszteletben, hogy az általuk kijelölt turistautak csupán gyalogos túrázásra valók, nem alkalmasak lovastúrázásra, quadozásra vagy motorozásra. Ezeken az útvonalakon a fákat csak annyira nyesik fel, hogy a jelzés látszodjon, és egy ember elférjen a fák között. De szívesen segítenek bármikor egy másfajta útvonal kialakításában, mondta el Fekete Örs egy lovastúra-szervező felvetése kapcsán.

Hargita Megye Tanácsa, valamint Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata sokat tesz a színvonalas turizmusért, így sikerült Hargita megyét az ország élvonalába emelni ezen a téren. Míg 2010-ben még egyetlen felújított, hitelesített ösvény sem volt a megyében, most 1500 kilométer van. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezzel kapcsolatos nyilatkozatában elmondta, ez a fontos munka kárba veszhet, ha nem értjük meg, hogy a fakitermeléssel, a rongálással mekkora kárt teszünk.

„Oda kell figyelnünk egymásra, és fel kell mérnünk, mekkora veszélyt jelent egy-egy turistajelzés eltüntetése, hiszen emiatt eltévedhet valaki” – hangsúlyozta.

A turistaösvények karbantartása folyamatos munka, amelyet nem tudnak a hegyimentők minden útvonalon ugyanolyan intenzitással végezni, ezért bárki segítségét – helyiek, önkéntesek stb. – szívesen fogadják. Még legalább két évbe telik, amíg sikerül a megyében található minden ösvényt átnézni, rendbe tenni, utána pedig kezdődik a program elején felújított ösvények ismételt felújítása, a hiányzó oszlopok, jelzések pótlása, ismertette Fekete Örs. Munkájuk folyamatos, és szívesen fogadnak bármilyen segítséget, anyagi támogatást vagy a karbantartási munkálatok elvégzését. A biztonságos túrázás mindannyiunk érdeke, az idelátogatók és gyerekeink egészségét szolgálják, a közösen elvégzett munka eredményét pedig mindenki magáénak érzi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?