50 ezer vakcinát adományozott Románia Szerbiának

Korábban a Moldvai Köztársaság is kapott segélyt, s Ukrajna is fog.

Humanitárius segélynyújtás formájában 50 400 adag oltóanyagot adományozott Románia Szerbiának. Erről szerdán döntött a kormány, szombaton pedig már útnak is indították a szállítmányt.

Az oltóanyagot légi úton juttatták el a szomszédos országba, a rohammentők (SMURD) repülőgépe az otopeni-i reptérről szállt fel. A kormány AstraZeneca oltóanyagot ajándékozott Szerbiának, amelyből idehaza jelentős mennyiség van raktáron.

Múlt héten a kormány a Moldvai Köztársaságnak is juttatott ingyenesen oltóanyagot, 100 ezer adag AstraZenecát. A Moldvai Köztársaság eddig 300 ezer dózis oltást kapott ingyenesen Romániától.

A szerdai kormányülésen arról is döntés született, hogy Ukrajnának szintén ajándékozunk vakcinát, 100 ezer dózist. A kabinet arról is határozott, hogy az alacsony oltakozási kedv miatt idehaza feleslegessé vált oltóanyagot értékesíteni lehet a nemzetközi piacon.

Románia mostanáig 15 millió adag vakcinát kapott, aminek alig valamivel több, mint 60 százalékát használták fel. A legnagyobb mennyiség AstraZenecából van raktáron, amellyel szemben az emberek fokozottan bizalmatlanok.

(Nyitókép: Facebook/CNAB)

Kapcsolódók

Kimaradt?