„Kamaszkorát” éli most az RMDSZ Nőszervezete

Sokszínűség, lendület, közösség jelszavakkal tartotta második kiértékelő közgyűlését az RMDSZ Nőszervezete szombaton, Kolozsváron. Elnöke, Bíró Rozália úgy fogalmazott: a szervezet életének kamaszkorát élheti most, azaz önállóvá kezdenek válni.

„Annak a családon belüli családnak vagyunk a tagjai, akik az RMDSZ-en belül elvállaltuk, hogy ezt a szervezetet működtessük, és egy mosolygósabb, emberközelibb tevékenységet folytassunk a szövetség erősödéséért” – fogalmazott Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke köszöntőbeszédében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elsősorban köszönetet mondott a – korábbi szkeptikus hangok ellenére is útjára induló – Nőszervezet munkájáért. Mint fogalmazott, be tudták bizonyítani, hogy igenis van mondanivalójuk, olyan hangon szóltva meg a társadalmat, ami férfiak számára valószínűleg nehezebb feladatnak számít.

Felhívta a figyelmet, építkezni, a társadalmat szervezni kell, a figyelem középpontjába visszahozni olyan alapértékeket, amelyekről alig beszélünk. „Azokra az alapértékekre gondolok, amelyek egy parlamentáris demokráciát, jogállamot erőssé tesznek” – fogalmazott Kelemen.

A politikus rámutatott, Romániának a 19. század óta soha nem volt alkalma demokratikus társadalom kiépítésére negyedszázadon keresztül, a társadalom azonban sem az emberi, sem a kisebbségi jogokat, sem a tulajdonjog fontosságát nem érzékeli. A fékek és egyensúlyok jelentőségére hívta fel a figyelmet. Arról beszélt: nem mondhatni, hogy a törvényhozás és végrehajtás között egyensúly volna, és amikor felborul egy egyensúly, valami más tölti be az űrt, mint az emberi jogok, a szabadság.

„Azt látjuk ma, hogy a mostani kormány semmire nem képes, elveszítette az elismerését, ha nem is a legitimitását, mert az kitart egyik választástól a másikig” – fogalmazott. Ehhez hozzájárult a parlament, az államfő, a közvélemény-formálók jelentős része, és kialakult az a kép, hogy nincs szükség parlamentre. Félő, hogy autokratikus, nem megválasztott emberek befolyása érvényesül, akik majd megmondják, ki legyen, vagy ne legyen egy közösség vezetője – mondta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök szerint a jövő évi választásokon szükség lesz arra, hogy a jelöltek, amikor felmutatják a programjukat, ne populista és demagóg kérdésekről beszéljenek, hanem a társadalom számára fontos ügyekről, az alapvető demokratikus értékekről. Szóvá tette azt is, hogy olyan választási rendszert próbálnak elfogadtatni a jövő héten, amely az erdélyi magyarság számára biztosítja az arányos képviseletet, ha sikerül majd mozgósítani az embereket.

Hangsúlyosabb szerepvállalást

Biró Rozália arra emlékeztetett, hogy másfél éve a családok értékét, elfogadását szerették volna erősíteni a szervezet létrehozásával. Ennyi idő alatt 23 megyei, 210 helyi nőszervezet alakult. Úgy fogalmazott: a Nőszervezet életének kamaszkorát élheti most, azaz önállóvá kezdenek válni, helyi szervezeteik is saját hangjukon kezdenek szólni.

Biró a szervezet tagjait arra kérte: amikor a jövő lépéseit tervezi meg, ne tekintsenek el attól, hogy a mosolyukat megtartva a valós problémákkal, a feszültségekkel, terhekkel nézzenek szembe, amelyeket az RMDSZ elnöke is felvázolt. A 2016-os választásokról azt mondta, szerepvállalásuknak is hangsúlyosabb kell lennie, nemcsak a munkát, hanem az eredményeket is tekintve.

A mentorprogram szükségességéről beszélt, amelyben a támogatás, a tanácsadás fontos, nem a ráerőltetés. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hibáktól nem kell félni. "Emberi nagyságunkat emeli, ha szembenézünk velük" – fogalmazott. Egy régi, ismertté vált román nyelvi tévedésére utalva megjegyezte: mára tudja, mit jelent a "biped". A tapasztalatok megosztása, a közösségépítés fontos politikában, civil életben vagy magánvállalkozásban, a lényeg, hogy megszólaljunk és tevékenykedjünk – hangsúlyozta.

A küldöttgyűlés a továbbiakban zártkörű képzéssel, a szervezet tevékenységi beszámolójának, illetve a tervezett programoknak az átbeszélésével folytatódott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?