„Ha valamit elrontok, sok más nő esélyét rontom el”

„Előnyöm is származott abból, hogy nő vagyok, hiszen férfiként az élet kisebb eséllyel ajándékozott volna meg azokkal az életérzésekkel, örömökkel, feltételen odaadó szeretettel, amelyekben édesanyaként számtalanszor részem lehetett” – vallja Horváth Anna. Kolozsvár alpolgármesterét a nőnapról kérdeztük.

Érte-e valaha hátrány amiatt, hogy nő?

Bár hátrányos megkülönböztetés, nem emlékszem, hogy ért volna, női mivoltomhoz fűződő előítéletekkel – pozitívakkal és negatívakkal egyaránt – találkoztam időnként. Ezek annak függvényében váltak meghatározóvá, döntővé, hogy mennyiben sikerült rájuk cáfolni vagy erősíteni a személyes cselekvésekkel. Egyébként – mint mindennek – annak, hogy nő vagyok is megvan a hátránya és a felbecsülhetetlenül sok előnye is.

Származott tehát előnye is abból, hogy nő?

Magánéletemben számtalan, hiszen férfiként az élet kisebb eséllyel ajándékozott volna meg azokkal az életérzésekkel, örömökkel, feltételen odaadó szeretettel, amelyekben édesanyaként számtalanszor részem lehetett. Szakmai életemben, nem emlékszem. Talán akkor lett volna előny, ha bármikor is a "nő" hangsúlyosabb lett volna, mint a, "tanácsos", "jogász", "államtitkár" vagy  "alpolgármester", amit viszont tudatosan igyekeztem elkerülni, minden helyzetben.

Ön az első kolozsvári női alpolgármester. Van ennek a szimbolikus jelentésen túl értéke?

Értéke azáltal lehet, ha közéleti és politikai téren végzett munkámmal sikerül esélyt teremteni és bizalmat szerezni más, hasonló törekvésű nőtársaim számára is. Merthogy – tetszik, nem tetszik – ez így van: ha egy vezető tisztséget viselő férfi elront valamit, akkor az annyi. Ha egy “reflektorfényben” dolgozó nő ront el valamit, az sok más nő esélyét ronthatja.

Jelent valamit önnek a nőnap, az, hogy március nyolcadikát a nők nemzetközi napjává tették?

Emlékeztet arra, amit talán hajlamosak vagyunk elfelejteni: hogy "az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák át azokat", ahogy Richard Wagner mondta.

(Nőnap alkalmából Negele Enikő vállalkozóval, Kézdi Imola színésznővel és Vallasek Júlia irodalomtörténésszel is készítettünk interjút).

Kimaradt?