Gazdag programmal készülnek a vásárhelyi gyereknapra

Marosvásárhelyen több rendezvény is várja június 1-én a gyerekeket, a kisgyerekes családokat.

Hétfőn, június 1-én, délelőtt háromnegyed 11-kor az Ariel Gyermek és Ifjúsági színházban a Népművészeti Iskola énekszakos hallgatóinak előadására várják a gyerekeket. Fellép: Nagy Mónika és Trufan Boglárka, Boros Emese tanárnő diákjai. Ugyanott délelőtt 11 órakor: Vándor Miskaa és az elátkozott kút című gyermeknapi előadás tekinthető meg a Védem Egyesülettel együttműködésben. Délben 12 órakor pedig Molnár Krisztina Gyermeknapi tárlatának megnyitójára várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. A kiállítást Lazsádi Csilla nyitja meg. Délután 5 órakor kétnyelvű interaktív Zenei Workshop veszi kezdetét Ana Maria Galea vezetésével.

A Gyermeknap alkalmából hétfőn délelőtt 11 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában Bertóti Johanna Fütyülünk a világra című zenés műsorát láthatják a gyerekek. Az interaktív előadáson 20. századi és kortárs költők megzenésített gyerekversei hangzanak el, mint például Weöres Sándor, Christian Morgenstern, László Noémi, Csík Mónika, Dsida Jenő, Robert Desnos és Kányádi Sándor alkotásai.

A román köztévé marosvásárhelyi stúdiója nyitott kapukkal várja hétfőn a gyerekeket a ligeti székházába, ahol a 45 perces látogatás során a műsorkészítéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők, a kamera elé állhatnak, kipróbálhatják magukat műsorvezetőként. Érdekesnek ígérkező újdonság az Effects of Chopin – Chopin effektus címet viselő zenei és képzőművészeti tevékenység, amely során Chopin zenéjét hallgatva festhetik meg a gyerekek a zeneszerző portréját. A felület, amelyre majd dolgoznak önmagában véve is egy művészi alkotás, egy Chopin portré, amelyet gipszből készít el Simon Attila képzőművész, a performansz ötletgazdája.

Június 1. Kupa elnevezéssel szervez gyermeknapi sporttevékenységeket a Maros Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság kedden, június 2-án 10 órótól a Sportcsarnok előtt. A gyerekek hajtány, görkorcsolya és bicikli versenyekre nevezhetnek be, a résztvevők oklevelet és édességet, a győztesek érmeket, játékokat és sportfelszereléseket kapnak.  

Gyermeknapon gyűjtést szervez a VÉDEM Egyesület a Pál atya árváinak megsegítésére. A Pál atya által vezetett alapítvány súlyos anyagi gondokkal küzd, így a Săvinești negyedben található egyik tömbházlakásban élők 1100 lejes tartozást halmoztak fel az elmúlt tél folyamán. Amennyiben e lakásra eső költségeket nem sikerül mielőbb törlesztenie az alapítványnak, négy gyerek és a szociális nevelőjük maradhat áram-, víz- és gázszolgáltatás nélkül. Az egyesület arra kér mindenkit, aki teheti, hogy pénzadományaival segítsen a bajba került gyerekeken, június elsején, 11 órától a VÉDEM és az Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház közös rendezvényén.

Az ENSZ közgyűlése 1654-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Romániában június 1-én ünneplik a gyermeknapot, Magyarországon május utolsó vasárnapján.

Az RMDSZ szászrégeni Nőszervezete és a Humana Regun Egyesület szervezésében színes gyermekfoglalkozásokkal várták a régenieket, kicsiket és nagyokat a szombat délutáni gyermeknapi rendezvényekre, az Ifjúsági parkban, a sportteremben. A gyereknapi program során volt arcfestés, gyerekfrizurák készítése, népi gyermekjátékok tanulása, nemezelés, gyöngyfűzés, orgami és papírból készült érdekességek készítése, különböző fizikai kísérletek. Krausz Réka gyerekzumbát tanított, a Rosszcsontok mesejátékot, a Gyöngyharmat néptáncokat mutatott be, énekelt a szászrégeni Piccolinó kórus, koncertezett a marosvásárhelyi Stone Hill. A rendezvény főtámogatója a Communitas Alapítvány és az RMDSZ volt.

Kimaradt?