Fogyasztóvédelmi egyesület: veszélyes a tejpor a babákra

Veszélyt jelent a tejpor a babák egészségére - derül ki a Románia Fogyasztóvédelmi Egyesület (APC) nevű nemkormányzati szervezet legfrissebb felméréséből. Az APC több típusú olyan tejport is megvizsgált, amely a romániai piacon beszerezhető, és amelyet a 0 és hat hónap közötti babáknak adnak.

A tejporokat Madalina Ilis és Mihai Rissdorfer biokémikusok vizsgálták meg.

Az összetevők vizsgálatakor kiderült, hogy a termékek mindössze 61 százalékában elsődleges összetevő a tej, 32 százalékukban a tejsavó (annak egy olyan változata, amely nem tartalmaz ásványokat), 7 százalékukban a savóból kivont protein. A tanulmányban megjegyzik, hogy az említett tejsavó allergiás reakciókat válthat ki az ilyen tejport fogyasztó babáknál.

Ami a második legfontosabb összetevőt illeti, a vizsgált tejpor 54 százalékánál ez az összetevő az említett tejsavó por formájában, 31 százalékuknál a növényi olaj, 8 százalékuknál a zsírtalan tehéntej, 7 százalékuknál pedig a laktóz. A biokémikusok megjegyzik, hogy vannak olyan gyártók, például a Nestle, amely nem tünteti fel a címkén, milyen típusú növényi olajat kever a tejporba, így nem ismert, hogy az bio vagy sem.

Itt nézhető meg, hogy melyik tejpor mit tartalmaz, pontosabban melyek a legfontosabb összetevők benne.

A tanulmány szerzői a nem elsődleges összetevőket is megvizsgálták, és kiderült, a tejporok nagy része tartósítószert, édesítőszert, keményítőt tartalmaz.

Az egyesület elnöke, Costel Stanciu a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a kismamáknak csupán egyharmada szoptatja anyatejjel gyermekét, a többi anyuka vagy tehén- illetve kecsketejjel vagy tejporral eteti babáját.

Sok tejport gyakorlatilag gyenge minőségű tejsavóból, keményítőből, savóból kinyert laktózból és proteinből gyártanak, ez pedig rossz hatással van a gyermekek egészségére - magyarázta Costel Stanciu.

A tanulmány itt böngészhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?