Folytatódik a himnuszéneklési botrány

A háromszéki prefektúra nem adja fel a magyar himnusz ellen indított harcát. Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa tovább viszi az elődje, Marius Popica által indított magyar himnusz elleni harcot, és megfellebbezte az alapfokú bírósági döntést, amely érvénytelenítette himnuszéneklés miatt az MPP-re kirótt 5000 lejes pénzbírságot.

„Ez a procedúra”, kommentálta röviden az ügyet Sebastian Cucu. A Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke, Kulcsár Terza József rámutatott, meglepte őt a prefektúra fellebbezése, hiszen az alapfokú bírósági ítélet korrekt és igazságos volt. A prefektúra röviddel a határidő lejárta előtt nyújtotta be fellebbezését, még nem tudni, mikor kezdődik a tárgyalás.

Mint ismert, a volt háromszéki prefektus tavaly decemberben állította ki az 5000 lejes büntető jegyzőkönyvet, mivel az MPP által tavaly június 4-én, Sepsiszentgyörgyön szervezett trianoni megemlékezésen a jelenlévők elénekelték a magyar himnuszt.

Ez felháborította az egész magyar közösséget, egy táborba terelte a magyar politikai és civil szervezeteket, akik közösen himnuszéneklő délutánokat szerveztek a prefektus ablaka alatt. Az idei trianoni megemlékezésen jelenlévők ismét elénekelték a magyar himnuszt, ahogyan azt egyébként megtették eddig minden évben.

Az MPP a bíróságtól kérte a bírság érvénytelenítését. Múlt hónapban a sepsiszentgyörgyi bíróság alapfokon azt állapította meg, hogy a törvény nem tiltja a magyar himnusz eléneklését, tehát az megengedett.

A bírósági ítélet indoklása szerint a prefektúra nem a megfelelő személyt bírságolta meg, hiszen az eseményt, ahol a magyar himnusz elhangzott, a sepsiszentgyörgyi szervezet rendezte, a megyei szervezetet bírságolták meg, viszont jogi személyisége csak a központi pártirodának van.

A másik indok, hogy kormányhatározat nem írhat felül egy törvényt. A himnuszéneklésre vonatkozó 75/1994-es törvény nem írja elő azt, amit később kormányhatározatban pontosítottak: ha hivatalos küldöttségek látogatásakor eléneklik az adott ország himnuszát, utána el kell énekelni Románia himnuszát is.

Harmadik bírósági érv az, hogy himnuszt csak magánszemélyként lehet énekelni, jogi személyként nem, így egy esemény szervezőjét csak abban az esetben lehet megbüntetni, ha rendbontás történik vagy nincs engedélye a rendezvény megszervezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?