Milliókat loptak Orbán Viktor nevében a hackerek

Kisebb vagyont csapolt le egy cég számlájáról két hacker, majd az összeget egy budapesti széfben rejtették el, amelyet Orbán Viktor néven béreltek. Azonban amilyen ügyes volt a számítógéppel, olyan peches volt a széffoglalással a két tolvaj.

hacker

A Bors információi szerint 13 millió forintot lopott egy Csongrád megyei nonprofit szervezettől a két férfi, majd Budapestre utazott, és a Szent István-bazilika melletti egyik értékmegőrzőben széfet bérelt. A hackerek, hogy el ne kaphassák őket, álnevet adtak meg, Orbán Viktor miniszterelnök nevét írták a szerződésre.

Székely Mihály, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: „Szerdán jelentek meg a rendőrség emberei. Előtte körlevélben érdeklődtek a Bazilika környékén lévő pénzintézeteknél egy tíz nevet tartalmazó listával. Feltételezték, hogy valamelyik álnéven bérelt náluk az illető egy széfet. Így vették fel velünk is a kapcsolatot. Nálunk valóban szerepelt egy Orbán Viktor az adatbázisunkban. Mivel cégünknél az ügyfelek kiszolgálása az első, csak azután nyitottuk ki a széfet, hogy felmutatták a szükséges ügyészségi határozatot. A szerződésben ugyanis pontosan le van írva, hogy az ügyfelek nem tarthatnak olyan tárgyat a széfben, amelyet a jogszabály szerint nem birtokolhatnak”.

Az értékmegőrzőben egy laptop és 6,2 millió forint volt. A Bors úgy tudja, hogy az ellopott pénzből több mint tízmillió forint már előkerült. A széfet bérlő tolvaj egyébként csak első körben volt annyira okos, hogy álnevet adjon meg, az értesítési rovathoz már a saját nevére szóló e-mail címet írta be.

szef orbanv

„Az ügyfél bármilyen nevet megadhat, hiszen első a diszkréció, személyazonosságát pedig a neki kiállított egyedi azonosítós mágneskártya igazolja. Akár Julius Caesar is bérelhet értékmegőrzőt, viszont mindenképpen meg kell adnia egy elérhetőséget” – magyarázta Székely Mihály.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a Borsnak elárulták: a két gyanúsított október 8-án utalt át jogtalanul egy vállalkozás számlájáról 13,1 millió forintot. A pénz nagy részét ezután több bankfiókban vették fel Budapesten.

A főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói 48 órán belül azonosították a két gyanúsítottat, majd elfogták őket. A pénz egy részét, valamint az abból vásárolt műszaki cikkeket lefoglalták. Az anyagi kár megtérülésének biztosítása érdekében egy ingatlan zár alá vételét is kezdeményezték.

Kimaradt?