Megvalósult a kétnyelvűség a Művészeti Szaklíceumban

A Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum szülői bizottsága nevében Kiss Loránd elnök sajtóközleményben adta hírül, hogy az iskola összes közérdekű tábláját sikerült felújíttatni és kétnyelvűvé tenni.

A kétnyelvűség korábban csak félig-meddig volt tapasztalható az iskolai feliratokon, most azonban ez megváltozott és valamennyi táblán, megnevezésen, az épületeken románul és magyarul is olvashatók a feliratok. A kétnyelvű táblák magába foglalják az épületek feliratait, irodák, szaktermek, mosdók feliratozását, valamint az összes biztonsági, irányjelző és figyelmeztető táblát is – értesítette az újságírókat Kiss Loránd, hozzátéve, hogy a szülői bizottság javaslatára az Iskolaszék bevette az iskola Belső Rendszabályzatába (93-as pont), hogy a kommunikáció a tanintézményben románul és magyarul történik, mivel a tanintézményben román és magyar tagozaton zajlik az oktatás.

Ezen kívül a szülői bizottság azt az igényét is megfogalmazta a polgármesteri hivatal keretében működő iskolaigazgatósággal szemben, hogy olyan orvosi asszisztenst alkalmazzon, aki a mindkét tagozaton tanuló diákok nyelvét ismeri . A polgármesteri hivatal azonban, mivel úgy véli, hogy az egészségügyi személyzetnek nem kell ismernie mindkét nyelvet, vagyis elég, ha románul beszél, magyarul nem kell tudnia, a szülők kérését nem teljesítette. Kiss Loránd szerint “minden esetben a gyerekek egészsége forog kockán, és a helyes diagnózishoz létfontosságú az orvosi személyzet és a beteg közötti akadálymentes kommunikáció” – de a városháza elöljárói szerint ez nem így van.

 

Kimaradt?