Elutasították az erdészeti törvény újratárgyalását

A parlament jogi, mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságai elutasították kedden, május 12-én az államelnök azon kérelmét, hogy a februárban elfogadott erdészeti törvény négy cikkelyét újratárgyalják.

Mint ismeretes, a parlament a civil és szakmai szervezetekkel való egyeztetés és hosszas parlamenti vita után idén fogadta el az erdészeti törvény módosítását.

A keddi bizottsági ülésen Korodi Attila Hargita megyei, Kereskényi Gábor Szatmár megyei és Molnár Zsolt Temes megyei képviselők tartották fenn az RMDSZ álláspontját. „Az államelnök újratárgyalási kérései között a harminc százalékos monopolellenes kitétel is szerepelt. Tekintettel arra, hogy jelenleg három nagy piaci szereplő uralja a hazai fapiacot, elmondhatjuk, hogy már ma oligopólium van ebben az iparágban. Nem engedhettük meg, hogy ezek közül bármelyik is tovább terjeszkedjen, hisz már most is komoly gondokkal szembesülnek a kis és helyi termelők, a nagy piaci szereplők hatására mesterségesen nőttek az árak, és nehezen jutnak nyersanyaghoz. Ez pedig a helyi kis és közepes vállalkozások, munkahelyek megszűnéséhez vezethet” – mondta Korodi Attila a bizottsági vitán. 

Az államelnök által kifogásolt cikkelyek között az is szerepelt, amely előírja, hogy a tíz hektárnál kisebb területtel rendelkező erdőtulajdonosok nem kötelesek erdészeti tervet készíteni. Ezzel kapcsolatban Korodi hangsúlyozta, hogy az erdőtulajdonosok továbbra is kötelesek őriztetni az erdőket, és az új erdészeti törvény megengedi az évenkénti három köbméter fa kitermelését.

„A keddi szavazás az utolsó előtti lépés az erdészeti törvény elfogadásához. A bizottságoknak az újratárgyalást elutasító jelentéséről a képviselőház plénuma szavaz majd. Amennyiben a plénum is elfogadja az újratárgyalás elutasítását, az államelnöknek kötelessége lesz kihirdetni a törvényt” – nyilatkozta az erdészeti törvény elfogadásához kapcsolódó parlamenti eljárásról Molnár Zsolt, aki hozzátette: ritkán történt meg, hogy ilyen esetekben a plénum felülbírálta volna a bizottság véleményét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?