Erdőirtás: ötvenkét visszaélést fedeztek fel

Összesen 52 lehetséges büntetőjogi visszaélést tárt fel a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete az állami erdőgazdálkodási hatóságnál és a megyei erdészeti igazgatóságoknál tett vizsgálódásai során - az erről szóló jelentést idén januárban összesítették. A jelentés itt érhető el

Öt megyében végeztek ellenőrzéseket 2009. március 16. és 2012. december 31. között, Beszterce-Naszód, Máramaros, Mehedinți, Neamț és Suceava megyében az állami tulajdonban lévő erdők kitermelése és a fakereskedelem kapcsán. Az ügyben az ellenőrző testület az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget is értesítette. A DNA-nak küldött dokumentum itt olvasható

Az ellenőrzések során kiderült, az említett intézményeknél okirathamisítás, feljelentés elmulasztása, hivatali visszaélés és mulasztás, hamis iratok használata áll fenn. Az ellenőrző testület jelentése szerint a Romsilva hatáskörén kívül tevékenykedett, olyan vállalatoknak is engedélyezte például az erdőkitermelést, amelyek nem tudták teljesíteni a feltételeket.

Tovább vizsgálódnak

A környezetvédelmi minisztérium megerősítette, hogy csütörtökön ellenőrzésekbe kezdett az erdőkitermelésben érdekelt osztrák cég, a Holzindustrie Schweighofer szászsebesi és Rădăuți-i gyárainál. A szaktárca azt követően döntött így, hogy a hazai és a nemzetközi sajtóban megjelent rejtett kamerás felvételek szerint a fakitermeléssel foglalkozó vállalat illegálisan kivágott fákat vásárol fel, sőt még meg is jutalmazza az ilyen beszállítókat.

A miniszterelnöki hivatal fent említett jelentése tételesen is kitér a Schweighoferre: a dokumentum szerint a Máramaros megyei erdészeti igazgatóság illegálisan kötött adásvételi szerződést a mamutcéggel, így 2,1 millió lejjel károsították meg a Romsilvát.

Az illegális erdőirtások elleni szombati nagyszabású tüntetéssel kapcsolatban Klaus Johannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy az erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?