Tavaly 9 millió köbméter fát vágtak ki illegálisan

A hivatalos adatok szerint tavaly legálisan 18 millió köbméter fát vágtak ki Romániában, ám a valóságban ennél jóval több fa esett a kitermelés áldozatául - hívja fel a figyelmet a România Curată. Az Országos Erdőleltár (Inventarul Forestier Național) adatai szerint 26,9 millió köbméter fa tűnt el Románia erdeiből 2014-ben, azaz kilenc millió köbmétert illegálisan vágtak ki.

Az erdőleltár vezetője, Gheorghe Marin szerint ráadásul ezek a számok csak előzetes adatok, a valóság még ennél is ijesztőbb lehet.

Az Országos Statisztikai Intézet szerint 2012-ben 17 millió köbméter fát termeltek ki hivatalosan, 2013-ban 16,8-at, ezek a számok viszont nem tartalmazzák az illegálisan kivágott mennyiséget.

Az Országos Erdőleltár egyebek mellett terepmunka, műholdas adatok segítségével gyűjti össze a romániai faállománnyal kapcsolatos információkat.

Ha az illegálisan kitermelt fa köbméterét minimálisan 150 lejbe számoljuk, a 9 millió köbméter 1,35 milliárd lej kárt jelent. Ez az összeg közel sem tartalmazza azt a kárt, amely a kivágott fák után marad: árvíz, biodiverzitás-csökkenés, helyi vállalkozások megszűnése - olvasható a România Curată cikkében

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?