Kudarcként éli meg a három párt a vásárhelyi érdektelenséget

Alapos tanácskozás után úgy döntött a három magyar politikai alakulat megyei vezetősége, hogy őszire halasztja a május 31-re kitűzött előválasztást Marosvásárhelyen, ahol a 2016-os helyhatósági választásokon a polgármesteri funkcióért induló magyar jelölt személyét választják majd ki – jelentette be hétfői közös sajtótájékoztatóján Brassai Zsombor, Kiss István és Portik Vilmos, az RMDSZ, az MPP és az EMNP Maros megyei szervezetének elnöke.

Azt a közömbösséget, letargiát, ami a vásárhelyieket jellemzi a jelenlegi időszakban a politika iránt kudarcnak éli meg a három magyar párt megyei vezetősége – vonták a le a következetést abból, hogy alig kétezren regisztráltak a május 31-i előválasztásra Marosvásárhelyen.

Az RMDSZ megyei szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatón elmondták, már a múlt héten kiszivárgott ez a hír, amit most, azért gyűltek össze, hogy megerősítsenek. Az előválasztásokkal egyszerre egy regisztrációs folyamatot is meghirdettek a korrekt szavazás érdekében, de úgy látszik, a tájékoztatás kevésbé volt eredményes – mondta Brassai Zsombor, aki szerint a kisszámú jelentkezés csorbítaná a választás sikerét. Alig kétezren regisztráltak, ez a szám pedig elenyésző az 50 ezer, vagy ötvenezer körüli magyar, választásra jogosult marosvásárhelyi polgár létszámához képest. „Úgy döntöttünk, adunk még egy esélyt önmagunknak és a vásárhelyieknek” – fogalmazott Brassai Zsombor.

Ugyanez a véleménye Portik Vilmosnak is. „Meggyőződésem, hogy az adott helyzetben ez a legbölcsebb döntés” – tette hozzá az Erdélyi Magyar Néppárt maros megyei szervezetének elnöke, az előválasztások egyik jelöltje, aki azt reméli, hogy az elkövetkező nyári időszakot ki lehet használni, hogy minél több információ jusson el a magyar közösséghez. Október 9-ig lehetőségük van a választópolgároknak a regisztrálásra, a további jelöltek jelentkezését pedig augusztus 31-ig várják.

Kiss István úgy fogalmazott, azzal, hogy elhalasztották az előválasztást, még nem áll meg az élet. Egy hónapon belül választóbizottság alakul a három szervezet képviselőiből, akik végig adminisztrálják az előkészületeket. Időközben azt kérik a jelenlegi három jelölttől, valamint az esetleges további, megmérettetésre jelentkezőktől, hogy készítsék el programjukat, egy jó városgazda programot például, arról, hogy mit tennének marosvásárhely fejlődése érdekében, ha a polgármesteri székbe kerülnének – ismertette a terveket a Magyar Polgári Párt megyei elnöke.

A vásárhelyiek részéről megtapasztalt érdektelenséget kudarcként éli meg mindhárom párt vezetője. „Úgy látszik, sok ember feladta a reményt, nem hiszi, hogy ebből mi, magyarok győztesen is ki tudunk kerülni” – fogalmazott Portik, aki szerint nem elég a sajtón keresztül üzenni az embereknek, személyesen kell megkeresni őket. Ahogy az sem tűnik elégségesnek, ha a jelöltek számára nyilvános vitát szerveznek,  mert várhatóan oda is azok mennének el, akik aláírták a támogatói listákat, vagy azok közül, aki regisztráltak. Érdekes volt ugyanis, hogy a támogatási listát aláíróknak alig az 50-55 százaléka jelentkezett be az előválasztásra. Mert igaz ugyan, hogy egész Romániára jellemző az, hogy az emberek elfordultak a politikától, a közélettől, de a 2016-ban adódó lehetőséget ha megint elrontja a marosvásárhelyi magyar közösség, a felelősség a politikusokat terheli.

Brassai szerint eleve rossz a közhangulat, ezért felmerült egy etikai kódex megfogalmazásának is a szükségessége, amit aláíratnának a jelöltekkel is, hogy ne sárdobálásba fúljon az előválasztás kezdeményezése, hanem egy korrekt, tisztességes megméretkezés legyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?