Októberre halasztották a marosvásárhelyi előválasztást

Az erdélyi magyar pártok Maros megyei szervezeteinek a vezetői csütörtökön közös megegyezéssel októberre halasztották annak az előválasztásnak a megtartását, amelyen Marosvásárhely közös magyar polgármesterjelöltjét választják ki.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke (képünkön) az MTI-nek elmondta, augusztus végéig várják további jelöltek jelentkezését, az előválasztást pedig október 11-én tartják meg.

A politikus elmondta, azért halasztottak, mert csak mintegy 2500 személy regisztráltatta magát a választói névjegyzékébe, és mindhárom szervezet úgy értékelte, a regisztráltak száma a célhoz mérten nem reprezentatív. Célként egy erős marosvásárhelyi magyar közösség összekovácsolását nevezte meg.

Az előválasztás eredeti menetrendje szerint csütörtökön zárult volna a jelöltállítás, a választást pedig május 31-én tartották volna. A csütörtöki határidőig Soós Zoltán, az RMDSZ városi önkormányzati képviselője, a Maros megyei múzeum igazgatója, Portik Vilmos kommunikációs szakember, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezetének az elnöke, valamint Barabás Miklós történelemtanár, a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő civil aktivista jelöltette magát.

Valamennyien több mint 1350 támogató aláírást gyűjtöttek össze. Brassai Zsombor elmondta, jelöltségük érvényes marad az őszre halasztott előválasztásra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?