Mennyiségalapú hulladék-elszámolást szorgalmaz Cseke Attila

Az RMDSZ által kezdeményezett, a mennyiségalapú hulladékgyűjtés és -elszállítás bevezetését szorgalmazó törvény parlamenti vitájáról számolt be csütörtökisajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő.

„Az energiafogyasztást, gázt, elektromos áramot és a vizet is az elfogyasztott mennyiség függvényében fizetjük. Ezek alól kivételt képez a szemétszállítási-díj, amelynek ára állandó, személyre szabott. Mindez nincs rendjén, hiszen az emberek nem azonos mennyiségű hulladékot termelnek. Ha valaki huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon, nem jogos elvárás, hogy ez esetben fizetésre kötelezzék” – tette hozzá Cseke Attila, aki a Pay as you throw (PAYT) – Annyit fizetsz, amennyit eldobsz valamennyi európai országban érvényben lévő elv bevezetését indítványozta. „Európaiságra vall az az elv, amely előírja, hogy az állampolgárok a szemétszállítási-díjat is a mennyiség függvényében fizessék” – érvelt az RMDSZ politikusa.

A vita során számos parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, Románia még nincs felkészülve a PAYT bevezetésére. „Parlamenti felszólalásomban csupán annyit kértem, hogy az önkormányzatok maguk dönthessenek arról, hogy a lakosok mely elv alapján fizessék a szemétszállítást. Mindez a decentralizáció elvének is megfelelne” – tette hozzá Cseke.

Hozzátette, nem ért egyet a kormány képviselőivel, akik szerint nincs módszer arra, hogy a hulladék mennyiségét lemérjék. Nekünk csak választatni kell a külföldi megoldások közül: az állampolgár a szemétszállító cég által forgalmazott zsákot vásárolhatja meg, amely méretének függvényében fizeti az elszállítást vagy pedig a köbmétertartalmú tartályok megvásárlásával jogosult lehet a benne tárolt hulladék elvitetésére – mondta a képviselő.

„A mennyiségalapú hulladékszállítás bevezetése ugyanakkor nagymértékben segítené a nedves és száraz hulladékok szétválasztását is, hiszen a PAYT-módszer alkalmazása esetén a szétválasztott, újrahasznosítható hulladékért kevesebbet kellene fizetni” – érvelt Cseke Attila.

Mivel a képviselőház mint döntőház a kormány negatív álláspontjának figyelembevételével elutasította a törvénykezdeményezést, Cseke Attila bejelentette, az őszi ülésszakban új tervezetet nyújt be a témával kapcsolatosan.

Európai szinten Románia sereghajtó helyet foglal el a hulladékgyűjtés terén. Az Eurostat adatai szerint 2010-ben az ország begyűjtött hulladékmennyiségének 1 százalékát hasznosították újra, ezzel szemben Szlovákiában 9, Csehországban 16, Lengyelországban és Magyarországon 21, Belgiumban 58, Németországban 62, Ausztriában pedig 63 százalékos arányokról van szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?