Kelemen Hunor: átlépjük az ötszázalékos küszöböt

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ, de két-három mandátumot elveszíthet a magyar-magyar verseny miatt – mondta szerdán Bukarestben Kelemen Hunor. A szövetségi elnök a jelöltdossziék leadása után tartott összegző sajtótájékoztatót.

A politikus az RMDSZ által megrendelt felmérésekre hivatkozva jelentette ki, hogy megmarad a magyarság arányos képviselete a bukaresti parlamentben. "Azáltal, hogy indul a Tőkés-féle párt a választásokon, egy-két-három mandátumot elveszíthetünk, ami azért problémás, mert ezzel a magyar képviselet gyengül, nem erősödik" – mondta Kelemen Hunor.

Megújulnak a frakciók

Tájékoztatása szerint az RMDSZ minden választókerületben indít jelölteket, 315-en képviselői, 137-en pedig szenátori mandátumra jelentkeztek. Kiemelte: 2008-hoz képest növelték a nők arányát a listáikon, így elérték a 20 százalékot, illetve növelték a fiatalok jelenlétét is. Idén a jelöltek 27 százaléka a Magyar Ifjúsági Értekezlet által delegált fiatal.

Az RMDSZ parlamenti frakciója jelentősen megújul, az eddigi képviselőknek és szenátoroknak közel fele nem pályázik újabb mandátumot. „Úgy vélem, az új parlamenti frakciókban szerencsésen találkozik majd a fiatalos lendület és a tapasztalat. Felkészült, hiteles szakemberek indulnak az RMDSZ listáján" – mondta a politikus.KH2

Az RMDSAZ politikai programjáról elmondta, ez két fő irányvonalat képvisel. Egyrészt a nemzeti kisebbségek, a magyar közösség sajátos ügyeiről beszélnek a jelöltjeik a kampány során, hiszen „rajtunk kívül senki nem mutatott fel konkrét, hiteles érdekképviseletet a magyarok számára", másrészt az ország gazdasági, pénzügyi és szociális helyzetére kínál pragmatikus megoldásokat a szövetség.

Régióátszervezés, restitúció

Kelemen szerint Romániában a szélsőséges populizmus ismét megpróbál erőre kapni, ez pedig soha nem szolgálta a kisebbségek érdekeit. Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban az alkotmány módosítását az új parlamenti ciklus első napjaiban el kell kezdenik, ha meglesz az ehhez szükséges kétharmados többség. Fontosnak nevezte a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezését, mert az európai uniós alapok eddigi szerény lehívása véleményük szerint a rossz felosztásnak is köszönhető.KH4 masolat

„Az RMDSZ-nek erre vonatkozóan már 2009 óta készen áll a terve, 13-14 fejlesztési régiót kell létrehozni olyan módon, hogy azok kövessék a térségek kulturális, történelmi összefonódásait. 2013-ban újra kell ezeket a fejlesztési régiókat rajzolni Romániában ahhoz, hogy felkészültek legyünk az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetési forrásainak a hatékony lehívására" – jelentette ki.

Kelemen Hunor közölte: az RMDSZ úgy értékeli, a következő két évben meg kell őrizni az egységes adókulcsot. Hozzátette, az ingatlan-visszaszolgáltatás terén Romániának jövő év márciusában válaszolnia kell az Európai Emberjogi Bizottságnak, az RMDSZ pedig annak a határozott képviselője, hogy a természetbeni visszaszolgáltatást kell alkalmazni minden olyan esetben, ahol létezik az ingatlan, ahol pedig már nem, ott a piaci árnak megfelelően kell megállapítani a kárpótlás összegét, a visszaszolgáltatás folyamatát pedig fel kell gyorsítani.

Uniós büdzséhez igazított fejlesztési terv

A politikus emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ elkészítette az Erdély 2020 gazdasági fejlesztési tervet, amely valós költségvetési forrásokra alapoz, nem pedig légből kapott számokra. Az operatív programjavaslat kiindulási pontja a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetés, amely közel 31 milliárd eurót jelent Romániának.{loadposition emnp}

„Nem mindegy, hogy a lehívandó összegeket milyen területen lehet hasznosítani, ezért az RMDSZ elsősorban a kis- és középvállalkozókra, a mezőgazdálkodásban dolgozókra, az önkormányzatokra, a munkahelyteremtésre és a fiatalok mobilizációjára összpontosította fejlesztési tervét. Ennek alapja a 2011-ben lezajlott Erdélyi Konzultáció, amely során számos, erre vonatkozó pragmatikus választ adtak az erdélyi magyarok" – magyarázta Kelemen Hunor.

Kimaradt?