A székelyföldi diákokat csak a román húzza vissza

Hargita és Kovászna megyében a próbaérettségizők szinte minden vizsgán jobbak szerepeltek, mint az országos átlag, kivéve a románt. Hargita megyében például közel húsz százalékkal kevesebben írták meg román nyelv és irodalomból az ötöst, mint máshol. Maros megye az országos átlaghoz képest nem lóg ki a sorból.

Idén március 2-6 között rendezték meg ország-szinten a próbaérettségiket. A megmérettetésen a végzősökön kívül a tizenegyedikesek is részt vettek. A két évfolyam külön tételeket kapott, és egyetlen vizsgát leszámítva ugyanazokból a tantárgyakból vizsgázott: román nyelv és irodalom, a szaknak megfelelő választható tantárgy (történelem vagy matematika).

A kisebbségek anyanyelvből is felmérték tudásszintjüket. A negyedik próbán, a szabadon választható tantárgy írásbeli vizsgáján, csak a tizenkettedikesek írásbeliztek.

Országos adatok: idén nagyobb a siker

Ami az országos adatokat illeti, a tizenkettedikesek közül idén többnek sikerült román nyelvből és irodalomból a próbaérettségije, mint tavaly. Idén a vizsgázók 61,36 százaléka ment át, tavaly ez a szám 52,80 százalék volt. A kisebbségek anyanyelvből szintén jobban teljesítettek: idén 75,49 százalékuk írt átmenő jegyet, tavaly csupán 67,78 százalékuk.

A szaknak megfelelő választható tantárgyból (matematika vagy történelem) már kevésbé ment jól a tizenkettedikeseknek, 52,49 százalékuk vette sikeresen az akadályokat (tavaly 42,51 százalék). A szabadon választható tantárgyból is javítottak a végzősök: 2015-ben 60,30, 2014-ben 53,92 százalék kapott átmenő jegyet.

A tizenegyedikesek szintén javítottak, de nem mindenből. A számok a következők:

Román nyelv és irodalom: 2015-ben 51,77, 2014-ben 44,22 százalék

Kisebbségek anyanyelvi vizsgája: 2015-ben 56,97, 2014-ben 62,42 százalék

Szaknak megfelelő választható tantárgy: 2015-ben 42,35, 2014-ben 36,32 százalék kapott átmenő jegyet.

Idén a megmérettetésen a tizenegyedikesek 86,41 százaléka, azaz 128.052-en vettek részt a 148.143 tanulóból. Tavaly kevesebben éltek a lehetőséggel: a részvételi arány 83,31 százalékos volt.

A Kovászna megyében a matematika nem ment

Gyengén szerepeltek a háromszéki tizenkettedikes diákok a próbaérettségin, mindössze 36,56 százalékuknak sikerült átmenő jegyet szereznie. A Kovászna megyei tanfelügyelőség adatai szerint 1365 tizenkettedikes tanuló vett részt a hónap elején megszervezett próbaérettségin, amelyen a nyáron sorra kerülő záróvizsgákra való felkészültségüket ellenőrizhették.

A leggyengébb eredmények a szaknak megfelelő egyik választható tantárgyból, a matematika írásbelin születtek, amelyen 996 diák vett részt, és 528-an ötösnél alacsonyabb jegyet kaptak. Matematikából 10 háromszéki diák kapott tízest.

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán a román diákok 66,4 százaléka-, a magyar tanulók 49,8 százaléka kapott átmenő jegyet. A magyar diákok egyébként több mint tíz százalékkal maradnak el az országos átlagtól, 11,56 százalékkal kevesebben írták meg az ötöst. A próbán a megyében összesen 1457 tanuló vett részt, és mindössze hárman kaptak tízest.

A magyar nyelv és irodalomból próbaérettségiző diákok 71 százalékának sikerült a vizsgája, nyolcan pedig tízest kaptak. A szaknak megfelelő másik választható tantárgyból, történelemből 77 százalékuk vizsgázott sikeresen, az úgynevezett szabadon választható tantárgyakból pedig 69 százalékuk ment át.  A szabadon választható tantárgyak vizsgáján a megyében közel tíz százalékkal többen írtak átmenő jegyet, mint az országos átlag.

A tanfelügyelőség közlése szerint a tizenegyedikes diákok próbafelmérőjén is gyenge eredmények születtek, az 1309 tanuló alig 23,38 százaléka kapott ötösnél nagyobb osztályzatot. Mint ismert, a sikeres vizsgához minden tantárgyból legalább ötöst kellett kapniuk a tanulóknak, de minden tantárgy általánosát összevetve legalább hatost kellett elérniük ahhoz, hogy sikeresnek mondhassák a próbaérettségit.

Hargita megyében a román jelentett akadályt

Hargita megyében a legrosszabb jegyeket román nyelv és irodalomból érték el úgy a tizenegyedikes, mint a tizenkettedikes diákok – írja a Székelyhon

A Hargita megyei tanfelügyelőség adatai szerint viszont a tizenkettedikesek a közös próbákon jobban teljesítettek, mint tizenegyedikesek.

A tizenegyedikesek 95,74 százaléka jelent meg a vizsgákon. Román nyelv és irodalomból a legalacsonyabb az átmenési arány, a vizsgázók 34,76 százaléka írt ötöst, vagy annál jobb jegyet ezen a próbán. Az országos átlag 51,77 százalék.

Magyarból már jobban teljesítettek, a tizenegyedik osztályosok 71,08 százaléka ért el átmenő, vagy ennél jobb eredményt.  A harmadik, a szaknak megfelelő választható tantárgyból szervezett vizsgán a tizenegyedikesek 47,65 százaléka ment át, öt százalékkal javítva az országos átlagon.

A tizenkettedik osztályosok 90,30 százaléka vett részt a próbaérettségin Hargita megyében. A leggyengébb eredményeket a végzősök is románból érték el, román nyelv és irodalomból a vizsgázók 45,68 százaléka írt ötöst vagy ötös feletti jegyet. Az országos átlag 61,36 százalék.

A magyar már jobban sikerült: 80,66 százalékos az átmenési arány. A harmadik, matematikából és történelemből megszervezett vizsgán a végzősök 57,39 százaléka ment át, a negyedik, a választható tantárgyakból szervezett vizsgán pedig, 67,61 százalékos Hargita megyében sikeresen vizsgázók aránya.

A megyében a román vizsgát leszámítva minden próbán jobban teljesítettek a tizenkettedik osztályosok, mint az országos átlag: anyanyelvből 5 százalékkal, a szaknak megfelelő tantárgyból szintén öt, a választható tantárgyból pedig közel hét százalékkal többen érték el az ötöst.

Maros megye hozta az országos átlagot

A korábbi évekhez hasonlóan idén is gyengék a próbaérettségi-eredmények Maros megyében – olvasható az e-nepujsag-ro-n. 

A megyében a próbaérettségin megjelent  tizenkettedikes diákok 34,21 százaléka ért el átmenő jegyet, a tizenegyedikeseknek pedig mindössze 26,58 százaléka írta meg a szükséges jegyet.

A végzősök, akárcsak tavaly, valamivel jobban teljesítettek egy évvel fiatalabb társaiknál. A román nyelv és irodalomból zajlott vizsgán a tizenkettedikesek 60,52 százaléka, a tizenegyedikesek 52,36 százaléka ment át, ezzel hozták az országos átlagot.

A legjobb eredmények anyanyelvből születtek: a tizenkettedikes diákok 71,56 százaléka, a tizenegyedikesek 62,56 százaléka érdemelt átmenő osztályzatot. Matematikából lehangolóak az eredmények, a tizenkettedikeseknek mindössze 36,99 százaléka, a tizenegyedikeseknek 27,78 százaléka írta meg az ötöst.

Jobban szerepeltek azok a diákok, akiknek történelemből kellett bizonyítaniuk, a tizenkettedikesek 73,91 százaléka, a tizenkettedikesek 68,04 százaléka kapott ebből a tantárgyból átmenő jegyet. A szabadon választott tantárgyból a tizenkettedikesek 60,67 százaléka érdemelt átmenő jegyet, az országos átlag 60,30 százalék.

A tanfelügyelőségek szerint a próbavizsgák célja az, hogy a végzősök megismerkedjenek a vizsgafeltételekkel, és felmérhessék tudásszintjüket, hogy nyárig legyen idejük bepótolni hiányosságaikat. Minden iskola külön elemzi a tanulói felkészültségi szintjét, és szükség esetén felzárkóztató programokat indít.

Kapcsolódók

Kimaradt?